Політика
17 грудня 2018
У Грузії набрала чинності нова Конституція, народ більше не обиратиме президента
Відтепер вся влада практично зосереджена в руках уряду Грузії.
news-image

З моменту складання присяги п'ятим президентом Грузії Саломе   Зурабішвілі набрала чинності нова Конституція, згідно з якою країна повністю перейшла на парламентську систему правління, передає «Є!» із посиланням на Спутник Грузия.

Відповідно до нової Конституції, главою держави залишається президент Грузії, але вся влада практично зосереджена в руках уряду Грузії, який контролюватиме парламент.

Президент Грузії став в країні номінальною фігурою і більше не буде обиратися народом. Наступного главу держави вибере виборча колегія з депутатів парламенту і представників місцевої влади.

У президента з повноважень залишилося тільки право вето, присудження громадянства, присудження державних нагород, військових і дипломатичних звань і рангів, призначення референдуму. Всі інші рішення вимагають узгодження з прем'єр-міністром.

Що стосується самого прем'єр-міністра, то його повноваження розширилися - тепер він буде підписувати всі важливі угоди і приймати рішення. Однак раз на рік він повинен звітувати парламенту, крім того, прем'єр-міністр тепер зможе міняти міністрів скільки завгодно раз без повідомлення парламенту.

Однак парламент може вибрати новий уряд, тим самим відправивши старий у відставку або оголосити імпічмент будь-якому з міністрів. Також і сам прем'єр-міністр зможе поставити питання довіри своєму кабінету перед парламентом.

Згідно з новою Конституцією, всі 150 депутатів будуть обиратися за списками партій в результаті прямого голосування, однак ця норма набуде чинності тільки у 2024 році. Наступні вибори до парламенту пройдуть за старою системою, але з прохідним бар'єром в 3% замість 5%.

У новій Конституції вік депутатів збільшився з 21 року до 25 років, при цьому кожен другий кандидат в депутати в списках партій буде жінкою.

Згідно з основним законом, депутатів можуть позбавити повноважень, якщо вони не будуть відвідувати більш ніж половину засідань за сесію.

Що стосується законотворчості, то парламенту легше буде міняти Конституцію Грузії. Якщо раніше була потрібна підтримка не менше 3/4 облікового складу парламенту, то тепер вже для цього буде достатньо голосів 2/3 депутатів.

У новій Конституції чітко розмежовані повноваження суду і прокуратури. Головна прокуратура стала Генеральною прокуратурою. При цьому Генеральний прокурор Грузії тепер буде підкоряться тільки закону і Конституції, а не міністерству юстиції. Контролювати його діяльність буде Прокурорська рада.

Що стосується судів, то їх буде контролювати Вища рада юстиції. До її складу входять 14 членів, визначених на посаду на 4-річний термін, і Голова Верховного Суду.

Звичні слуху Збройні сили тепер змінили Сили оборони. Чисельність Сил оборони за поданням уряду затверджує парламент більшістю повного складу. Раніше це була прерогатива президента.

Сили оборони діють за наказом міністра оборони в установленому законом порядку, а під час надзвичайного або воєнного стану - за наказом прем'єр-міністра. Рішення про використання Сил оборони під час надзвичайного стану за поданням прем'єр-міністра приймає президент Грузії і негайно вносить його до парламенту на затвердження. А ось рішення про використання Сил оборони для виконання міжнародних зобов'язань за поданням уряду приймає президент Грузії.

У новій Конституції скасована Рада національної безпеки при президенті Грузії. Під час воєнного стану створюється дорадчий орган - Рада національної оборони, в якому головує президент Грузії. Членами Ради національної оборони є: прем'єр-міністр, голова парламенту, міністр оборони і командувач Силами оборони. Рада національної оборони діє до скасування воєнного стану.

Фундаментальні права і свободи в Грузії залишилися без змін і в цьому плані зміна торкнулася тільки шлюбу і сільськогосподарської землі. Що стосується шлюбу, то він визначений як шлюб між чоловіком і жінкою. А ось сільськогосподарською землею зможе володіти лише громадянин Грузії.

Наприкінці Конституції Грузії в перехідних положеннях є невелика стаття, що визначає курс Грузії.

"Конституційним органам в межах своїх повноважень вжити всіх заходів для забезпечення повної інтеграції Грузії в Європейський союз і Організацію Північноатлантичного договору" - вказує стаття 78 основного закону країни.
Читайте також: У Тбілісі автівка майже чверть століття була «припаркована» на балконі четвертого поверху (відео)