Події
19 грудня 2018
Турчинов запевнив, що нові ракетні комплекси можуть у разі загрози знищити Керченський міст
Київ планує відправити через Керченську протоку військові кораблі з представниками ОБСЄ на борту.
news-image

Україна готується знову відправити військові кораблі через Керченську протоку. Про це в інтерв'ю ВВС news Україна заявив голова РНБО Олександр Турчинов, передає «Є!» із посиланням на Кореспондент.

"Так. Це для нас важливо", - відповів Турчинов на питання, чи будуть українські військові кораблі ще намагатися пройти через Керченську протоку.

Він додав, що з проходженням кораблів не можна зволікати.  

"Ми пропонуємо і нашим партнерам взяти участь у цьому проході з українських чорноморських портів в українські порти на Азовському узбережжі. Будемо запрошувати представників ОБСЄ та інших міжнародних організацій, щоб вони були присутні на наших кораблях, для того, щоб довести всьому світу, що Україна і її моряки не порушують ніяких законів і міжнародних правил", - сказав Турчинов.

Він також додав, що було б логічно, щоб в Азовському морі на допомогу Україні з'явилися кораблі НАТО.  

"Поки що така наша ініціатива не отримала відповіді. Але я сподіваюся, що під час наступного проходу українських військових кораблів через Керченську протоку вони хоча б відправлять до нас своїх спостерігачів", - сказав секретар РНБО.

Турчинов також заявив, що нові ракетні комплекси допоможуть Україні захищатися в морях і дозволять знищити Керченський міст.  

"Ми системно працюємо над посиленням берегової оборони Чорного і Азовського узбережжя. З цією метою будуть залучені нові і модернізовані ракетні комплекси", - сказав він.
"Це дозволить нам не тільки ефективно протидіяти будь-яким десантним операціям, але і знищити будь-який корабель, який загрожує нашій країні на відстані 300 кілометрів, навіть якщо він розташований в порту базування", - додав Турчинов.
"Не буде для нас проблемою, в разі загрози, знищити будь-яку переправу або міст, в тому числі, і той, який дуже розрекламований", - заявив він.

Турчинов запевнив, що дії Росії не зупинять плани зі створення корабельно-катерного угруповання ВМС в Азовському морі.  

Раніше сьогодні в МЗС РФ заявили, що російські прикордонники не порушували норми міжнародного права в ході інциденту із затриманням українських суден в Керченській протоці.  

Нагадаємо, 25 листопада російський спецназ захопив два українських катери Бердянськ і Нікополь та буксир Яни Капу на підході до Керченської протоки. 24 українських моряки були заарештовані за звинуваченням у "незаконному перетині кордону РФ".   

Читайте також: СБУ затримала учасницю підготовки так званого «референдуму» 2014 року на Луганщині