Події
24 грудня 2018
РПЦ звертатимється до міжнародних правозахисників через створення Православної церкви в Україні
Прес-секретар РПЦ заявив,що створення Православної церкви України не сприятиме відновленню миру в країні.
news-image

Російська православна церква має намір звернутися до міжнародних правозахисних організацій через створення в Україні автокефальної церкви. Про це заявив прес-секретар РПЦ Володимир Легойда, передає «Є!» із посиланням на Гордон.

Він зазначив, що РПЦ і далі "стукатиме у двері міжнародних правозахисних організацій" і звертатиметься до тих, хто може вплинути на ситуацію в Україні.

Легойда висловив думку, що створення Православної церкви України не сприятиме відновленню миру в країні. За його словами, об'єднавчий собор і надання томосу, заплановане на 6 січня, "відкине українське суспільство ще далі від миру, від розв’язання релігійного питання".

15 грудня в Софійському соборі в Києві відбувся об'єднавчий собор, завданням якого було створення помісної української православної церкви. На собор запросили всіх архієреїв Української православної церкви Київського патріархату, УПЦ МП та Української автокефальної православної церкви. УПЦ МП не підтримала собору, у ньому взяли участь лише двоє митрополитів УПЦ МП: митрополит Вінницький і Барський Симеон і митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр.

Під час собору предстоятелем єдиної Православної церкви обрали митрополита Епіфанія. Вселенський патріархат визнав підсумки собору і запросив Епіфанія на Фанар 6 січня 2019 року для вручення томосу про автокефалію української православної церкви.

У Російській православній церкві об'єднавчий собор назвали "канонічно нікчемним", заявивши, що на ньому "неканонічного архієрея обрали таким самим неканонічним предстоятелем". 

Читайте також: Генсек ОБСЄ заявив, що Росія буде надавати військову допомогу бойовикам ОРДЛО