Політика
29 грудня 2018
Меркель закликала Путіна звільнити українських моряків, захоплених поблизу Керченської протоки
Меркель також привітала домовленості щодо встановлення нового перемир'я на сході України, яке було досягнуто 27 грудня.
news-image

Канцлер Німеччини Ангела Меркель під час телефонної розмови з президентом Російської Федерації Володимиром Путіном закликала його звільнити з-під варти українських моряків, захоплених Росією поблизу Керченської протоки. 
Інформує «Є!», з посиланням на УНІАН.

Як повідомляє "Німецька хвиля", Меркель також привітала домовленості щодо встановлення нового перемир'я на сході України, яке було досягнуто 27 грудня в рамках Тристоронньої контактної групи по врегулюванню на Донбасі. Як повідомляв УНІАН, незважаючи на домовленості ТКГ щодо запровадження з опівночі 29 грудня новорічного "режиму тиші", з початку доби ворог відкривав вогонь з гранатометів по позиціях Об'єднаних сил поблизу селища Залізне, що на Горлівському напрямку.

Вранці 25 листопада Росія заблокувала проходження в Керченську протоку українському буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливості проходження через протоку. Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них отримали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на термін до шести років). Усі полонені були заарештовані так званим «судом» в Криму, після чого їх відправили до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».

Читайте також: Нове перемир'я на Донбасі: бойовики порушили тишу у перший же день