Політика
2 січня 2019
Екс-посол США Гербст: Без «червоної армії» ви взяли б увесь Донбас у серпні 2014 року
Бойовики, які воюють проти України на Донбасі, – не сепаратисти, а маріонетки Москви, заявив колишній посол США в Україні Джон Гербст.
news-image

Звільнити Донбас від бойовиків українці не змогли лише через участь у бойових діях на боці бойовиків російських військових. Таку думку колишній посол США в Україні Джон Гербст висловив в інтерв'ю телеканалу "Прямий", передає «Є!» із посиланням на Гордон.

"Ваш народ розуміє, що зараз Кремль веде війну й агресію проти країни. Це ніякі не сепаратисти. Ці сепаратисти – маріонетки Москви, а не справжні незалежні люди. Без Москви вони не існують. Без "червоної армії" ви взяли б увесь Донбас у серпні 2014 року. Це українське розуміння", – сказав він.

Екс-посол уважає, що перевагою України у війні на Донбасі є небажання росіян воювати в чужій країні.

"У Росії це не війна російського народу, а це війна деяких "шишок" у Кремлі проти вашого народу. І російський народ неодноразово говорив, і ми знаємо це через опитування "Левада-центру", що вони не хочуть, щоб їхні солдати тут воювали", – зазначив Гербст.

Нагадаємо, збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.
Україна, США і низка інших держав звинувачують Російську Федерацію у втручанні в конфлікт: використанні регулярних військ у бойових діях на боці бойовиків (зокрема, у серпні 2014 року під Іловайськом Донецької області), постачанні їм зброї та фінансовій підтримці. Російське керівництво відкидає ці звинувачення і стверджує, що РФ не є стороною протистояння.
Українська сторона неодноразово заявляла про затримання і загибель російських солдатів у зоні АТО. У відповідь у РФ стверджували, що на Донбасі воюють російські добровольці. 

Читайте також:Зеленський кличе людей до своєї команди (відео)