Події
7 січня 2019
Томос зобов'язує Епіфанія поминати патріарха Кирила під час служби
Кожен Предстоятель за кожним своїм богослужінням поминає всіх інших Предстоятелів в порядку диптиха.
news-image

Предстоятель Православної церкви України (ПЦУ) митрополит Київський і всієї України Епіфаній повинен згадувати патріарха Кирила під час служби. Така вимога є в томосі, підписаному для ПЦУ 5 січня. Про це повідомляє професор, проректор Київської духовної академії Володимир Бурега, передає «Є!» із посиланням на lb.ua. 

За його словами, у всіх без винятку Томосах про дарування автокефалії міститься вимога для Предстоятеля створюваної Церкви поминати в диптиху Константинопольського патріарха і всіх інших предстоятелів Помісних Церков. Диптих – це загальновизнаний список глав Помісних Православних Церков.

Кожен Предстоятель за кожним своїм богослужінням поминає всіх інших Предстоятелів в порядку диптиха.

Крім того, Предстоятель кожної автокефальної Церкви зобов'язаний при вступі в свої права посилати відомчі грамоти Константинопольському патріарху і всім іншим главам Помісних Церков.

Аналогічні вимоги є і в Томосі від 5 січня.

Ці цілком стандартні положення народжують в українському контексті одне делікатне питання. Глава ПЦУ митрополит Епіфаній поминає сьогодні за богослужінням всіх Предстоятелів Помісних Православних Церков, за винятком Московського патріарха Кирила. Він прямо заявив, що відмовляється поминати патріарха Кирила з причини російської військової агресії в Україні. При цьому Константинопольський патріарх Варфоломій поминає за богослужінням у тому числі і Московського патріарха.

"Томос про дарування автокефалії прямо зобов'язує Київського митрополита поминати всіх без винятку Предстоятелів Помісних Церков (а значить і патріарха Кирила). Відмова від вшанування Московського патріарха в диптихах вступає в протиріччя з недвозначним вимогою Томосу", - стверджує Володимир Бурега.

Нагадаємо, 6 січня томос про автокефалію ПЦУ вручено Епіфанія в Стамбул.

Читайте також: У ПЦУ з’явився сайт