Події
10 січня 2019
У Лукашенка вимагають від України проводити дорожні тендери російською мовою
Свою позицію "Белавтодор" пояснює додатковими витратами на здійснення перекладів та нотаріального завірення документів.
news-image

Білоруський державний холдинг "Белавтодор", якому уряд планує виділити рекордне фінансування на ремонт доріг в Україні, вимагає проводити тендери російською мовою, оскільки вона визнана регіональною і не потребує "додаткового тлумачення". Про це свідчить скарга підрозділу холдингу – ВАТ "Будівельно-монтажний трест №8" до Служби автомобільних доріг у Київській області, передає «Є!» із посиланням на Цензор.нет.

Згідно з тендерною документацією, разом із документом, написаним іноземною мовою, учасник тендеру має подавати нотаріально завірений український переклад.

"У деяких областях на території України російська мова визнана територіальною, а отже не є іноземною. Таким чином документи, довідки тощо, а саме документи, видані/надані іншими установами, підприємствами та організаціями, не мають перекладатися українською мовою. Документи, які готуються безпосередньо учасником, мають бути викладені українською мовою або мати переклад", - йдеться у скарзі.

У білоруській компанії вважають, що російська мова є зрозумілою на території України та додаткового тлумачення не потребує.

Свою позицію "Белавтодор" пояснює додатковими витратами на здійснення перекладів та нотаріального завірення документів.

"Виходячи з викладеного вище, вимагаємо внести зміни до Тендерної документації в цій частині та вказати російську мову як виняток", - резюмують у білоруському холдингу.

Раніше блогер Олександр Аронець повідомив про плани уряду надати рекордне фінансування білоруському державному холдингу "Белавтодор" на ремонт та будівництво доріг. Це при тому, що Білорусь систематично голосує в ООН проти важливих для України резолюцій.

За словами Олександра Аронця, Кабмін збирається виділити 600 000 000 гривень на ремонт траси Київ-Одеса. Постанова має бути підписана в середині січня. Гроші підуть одному з підрозділів білоруського державного холдингу "Белавтодор".

Як повідомляє блогер, "Белавтодор" в Україні представляють дві компанії - "Дорожньо-будівельний трест № 4 м. Брест" і "Будівельно-монтажний трест №8". Всього за минулий рік Україна подарувала їм 14 тендерів на будівництво і ремонт доріг. На загальну суму понад 1 500 000 000 грн.

"На початку серпня трест №4 отримав контракт на ремонт дороги Устилуг-Луцьк-Рівне. Майже 300 млн грн. У тому ж місяці тресту №8 дарують тендер на ремонт траси Київ-Одеса. Майже 700 млн грн. І у відповідь Бацька відразу ж "подякував" українцям. 22 вересня Білорусь голосує проти включення до порядку денного Генасамблеї ООН пункту про ситуацію на тимчасово окупованих територіях України!!! А що Україна? Ремонт траси Київ-Чоп (Ворзель-Забуччя) віддаємо тресту №4. Сто мільйонів гривень. У листопаді у Миколаївський області місцева ОДА відкидає пропозицію місцевого підрядника і надає перевагу білорусам (дорога Братське-Вознесенськ). І таких прикладів ще дуже багато!" - пише блогер.

Він наголошує, що з самого початку російської агресії режим "бацьки" послідовно і принципово підтримує Путіна. Білорусь голосувала проти всіх резолюцій ООН по Україні, починаючи з Резолюції "Про територіальну цілісність" 2014 року. Лише протягом 2018 року ця країна чотири рази ставала на бік путінської Росії в ООН. Олександр Аронець вимагає від уряду не фінансувати союзників Росії за кошти, які він та інші українці сплачують до Дорожнього фонду.

Читайте також: СБУ примусово повернула додому білоруського пропагандиста, який працював в інтересах Росії