Політика
10 січня 2019
В посольстві розповіли, на що пішли заради звільнення українського моряка
Андрію Новічкову загрожувала смертна кара.
news-image

Українського моряка Андрія Новічкова, який близько двох років перебував у іранській в’язниці і сьогодні вранці повернувся в Україну, обміняли на громадянина Ірану. Про це розповіли у Посольстві України в Ісламській Республіці Іран, передає «Є!» із посиланням на УНН.

"В результаті довгих і тривалих переговорів було вироблене спільне рішення з іранською стороною, що з іранського боку їхній громадянин повернувся в Іран, а наш громадянин повернувся в Україну. Такий варіант компромісу", - розповіли в посольстві.

На питання про те, ким був іранський громадянин і за що його було затримано в Україні, дипломати зазначили, що "це питання до тих, хто його затримав".

"Це був один з можливих варіантів, який в результаті виявився найприйнятнішим для обох сторін. Позитивне у цьому те, що багато речей базувались і на переговорах, і на певній довірі з обох сторін. Тому на сьогоднішній день результат цієї справи, до якої були залучені і іранські, і українські дипломати, інші зацікавлені відомства, показав, що ми з Іраном можемо довіряти один одному в багатьох чутливих питаннях, ми є надійними і передбачуваними партнерами", - повідомили в українському посольстві.

Зазначимо, інформація про те, що моряка звільнили з допомогою Президента України Петра Порошенка, який підписав Указ про помилування іранця, міститься на сайті посольства

"Звичайно, що головна заслуга належить Президентові України, який підписав Указ про помилування, який дав усі необхідні правові і політичні підстави для прийняття іранською стороною рішення на користь нашого громадянина", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 8 січня стало відомо про звільнення з іранської в’язниці українського моряка Андрія Новічкова, якому загрожувала смертна кара. 

17 січня 2017 року о 8:37 на судні Arezoo, під прапором Ірану, порт приписки Qeshm стався інцидент. Молодший рядовий матрос Мохаммад Бахранпур, за національністю іранець, вистрибнув за борт.

Свідком цієї події став Андрій Новiчков. Він відразу ж, як того вимагає морський кодекс, підняв тривогу та організував рятувальні роботи. Тіло матроса знайдено не було. Після прибуття в Іран Андрія Новiчкова зняли з судна і відвезли в суд, де пред'явили звинувачення у вбивстві.

Читайте також: У Білорусі вперше за рік вбивцю засудили до смерті