Суспільство
13 січня 2019
Старий Новий рік 2019: традиції та обряди
Старий Новий рік 2019 святкують у ніч з 13 на 14 січня.
news-image

Традиції святкування Старого Нового року стали складатися на початку минулого століття при зміні календаря. Це свято - рідкісний історичний феномен, який з'явився в результаті зміни літочислення.

Інформує «Є!», з посиланням на УНІАН.

Традиція святкувати Старий Новий рік в Україні відбувається через розбіжність Юліанського календаря та Григоріанського календаря – того, за яким зараз живе практично весь світ. Розбіжність календарів складає 13 днів. Тому Старий Новий рік 2019 святкують у ніч з 13 на 14 січня. Як святкувати Старий Новий рік 2019 Звичаї святкування Старого Нового року збігаються зі святкуванням новорічної ночі. На вечерю сідає вся сім'я. Зустрічати свято потрібно в мирі та злагоді, не можна сваритися. До наших днів дійшов і обряд посівання. Посівали здебільшого діти, причому, найщедріше всіх обдаровували тих, хто прийшов до оселі першим. Що не можна робити на Старий Новий рік Вважається, що у цей день не слід вимовляти слово "тринадцять", а також рахувати дрібні монети. Рахунок монет нібито принесе сльози на весь рік.
Також вірять, що на Старий Новий рік не можна нічого давати в борг, інакше весь рік в боргах проведеш. Якщо 14 січня винести сміття, то й щастя з хати винесеш. У перший день Старого Нового Року в будинок першим повинен увійти чоловік, саме тому посівати ходять тільки хлопчики. Ворожіння на Старий Новий рік На Старий Новий рік прийнято ворожити. Є кілька варіантів:

- перед сном покладіть під подушку гребінець, при цьому примовляючи: "Суджений мій ряджений, розчеши мені голову!". Той, хто уві сні буде чесати голову, той і буде судженим.

- візьміть аркуш паперу і зімніть його. Покладіть зім'ятий аркуш на дно перевернутої тарілки або блюдця і підпаліть. Після цього блюдце зі згорілої папером піднесіть до стіни і обережно повертайте, поки на стіні не позначиться якась тінь, за обрисами якої і судять про найближче майбутнє.

- над банкою з крупою тримають ліву руку долонею вниз. Зосередившись, потрібно задати запитання. Після цього візьміть з банки жменю крупи і висипте її на стіл, після чого перерахуйте кількість зерен. Якщо число зерен парна, це означає позитивну відповідь — ТАК, непарне число, означає негативну відповідь — НІ.

- навмання можна взяти будь-яку книгу і задати питання. Після цього назвати номер сторінки і номер рядка на ній — те, що було в цьому місці написано в книзі, і служить відповіддю.


Читайте також: Андріївська церква офіційно відійшла Константинополю