НБУ пояснив обвал курсу долара в Україні
6 лютого долар впав нижче психологічної позначки в 27 грн/дол.
news-image

Українська гривня зміцнюється завдяки припливу валюти до країни внаслідок продажу валюти населенням, надходжень виручки від експорту продукції українських аграріїв і металургів, а також купівлі нерезидентами гривневих державних облігацій, пише «Є!» з посиланням на УНІАН.

Про це повідомив журналістам заступник голови НБУ Олег Чурій. 

«Це і продаж населення - за день населення продає по 10-15 млн. У попередні місяці населення більше купувало, а зараз інша тенденція. Ми маємо досить непогані надходження експортної виручки», - сказав Чурій, нагадуючи, що минулого року українські аграрії отримали рекордний урожай.
«Великі надходження від металургійних підприємств. Минулого року багато з них були на реконструкції, яка цього року завершилася, і багато підприємств працюють на великих потужностях», - додав Чурій.

Також він назвав одним з позитивних факторів для гривні надходження коштів від нерезидентів внаслідок купівлі ними гривневих облігацій внутрішньої державної позики. 

«Надходження вже становлять приблизно 300 млн дол. За останні 3-4 тижні ми бачимо таку тенденцію. Вона викликана насамперед жорсткою монетарною політикою - у нас дуже висока ставка за гривнею», - пояснив Чурій.

Він також повідомив, що внаслідок купівлі нерезидентами гривневих ОВДП валюта надходить до резервів НБУ, а гривня - Міністерства фінансів. Прогнозувати можливий обсяг купівлі нерезидентами українських ОВДП у подальшому Чурій не став.

Українська гривня за офіційним курсом Національного банку України за січень подешевшала до долара США на 5 копійок, або на 0,2%, - до 27,74 грн/дол. на 1 лютого. 1 лютого гривня на міжбанківському валютному ринку зміцнилася до долара на 13 копійок, 4 лютого - ще на 13 копійок, 5 лютого - на 24 копійки - до 27,12/27,15 грн/дол. 6 лютого долар впав нижче психологічної позначки в 27 грн/дол.

Читайте також:Інфляцію вдалося приборкати, але 70% соціального кошику все одно подорожчало, – експерт