У Чехії у 2018-му найбільше фірм купили українці
Українські бізнесмени вперше з 2014 року випередили словаків, які опинилися на другому місці.
news-image

У Чехії в 2018-му майже 3,5 компаній перейшли в руки іноземців. За даними консалтингового товариства Bisnode, серед нових власників таких фірм превалюють українці. Вони, таким чином, вперше з 2014 року випередили словаків, які опинилися на другому місці, передає «Є!» із посиланням на Czech radio.

Українці в минулому році стали власниками в цілому 776 чеських компаній, що становить 22,28% від загального числа фірм країни. Це приблизно на 200 компаній більше, ніж у 2017 році.

Як повідомила аналітик Bisnode Петра Штепанова, найчастіше йшлося про бізнес, заснований колишнім власником з метою подальшого його продажу або про фірму в ранній стадії розвитку. Дана стратегія, за словами Штепанової, «є найшвидшим і простим способом почати підприємництво протягом 24 годин».

Громадяни Словаччини в минулому році придбали 674 чеських фірм. Активними на даному ринку виявилися і румунські підприємці, які купили у 2018 році 194 чеських товариства з обмеженою відповідальністю.

За румунами за кількістю придбань фірм йдуть росіяни та угорці (183 фірм), потім з деяким відривом поляки, у власності яких перейшли 179 фірм.

Згідно з даними агентства Bisnode, основний капітал чеських фірм, які перейшли в руки іноземних власників, досяг майже 4,5 мільярда крон, що в перерахунку становить 175,7 млн ​​євро.

Водночас чеські інвестори також все частіше шукають свій шанс за кордоном. Тільки за перше півріччя 2018 року, як випливає з аналізу консалтингового товариства EY, чехи придбали 167 іноземних фірм. Наразі чеські бізнесмени належать до числа найбільш активних інвесторів Центральної та Східної Європи.

Читайте також: У Празі оголошено епідемію кору