Резонанс
15 лютого 2019
У міграційній службі пояснили, чому українські паспорти Гедеона визнано недійсними
Архієрея Гедеона напередодні не пустили в Україну.
news-image

Архієрей Української православної церкви (Московського патріархату) єпископ Макарівський Гедеон (у миру - Юрій Харон), якого напередодні не пустили в Україну, під час подання документів для набуття громадянства України надав неправдиві відомості про наявне громадянство, тому його український паспорт було визнано недійсним, повідомляє Державна міграційна служба, передає «Є!» із посиланням на Інтерфакс.

"У 2018 році Управління міграційної служби у Волинській області отримало інформацію від СБУ, здійснило перевірку і встановило факт набуття громадянства України з порушенням законодавства громадянином РФ - діячем однієї з релігійних організацій, яку ЗМІ пов'язують зі спецслужбами країни-агресора. Зокрема, встановлено, що особа під час подання документів для набуття громадянства України надала неправдиві відомості про наявні громадянства", - повідомляє прес-служба ДМС.

Зазначено, що за результатами перевірки, проведеної на підставі листа СБУ, в червні 2018 року було скасовано і рішення про реєстрацію громадянином України архієрея Гедеона, і рішення про видачу йому паспортів громадянина України.

"При цьому відповідно до законодавства України паспорти громадянина України (внутрішній і закордонний) зазначеної особи було визнано недійсними і внесено до відповідної бази даних ДМС", - йдеться в повідомленні.

У Держміграційній службі нагадують, що 13 лютого було припинено спробу перетину кордону України іноземцем за недійсними документами, при цьому недійсний паспорт громадянина України для виїзду за кордон було вилучено, а іноземця повернули до країни, з якої він намагався в'їхати в Україну за недійсними документами.

Як повідомлялося, 13 лютого близько 18:00 у міжнародному аеропорту "Бориспіль" під час оформлення пасажирів рейсу, що прибув із Франкфурта, стосовно єпископа Гедеона прикордонники виконали доручення одного з правоохоронних органів і вилучили його український закордонний паспорт, оскільки він має громадянство кількох країн.

Під час співбесіди виявилось, що затриманий "займається антиукраїнською пропагандою та є активним адептом "руського миру".

На сторінці єпископа Гедеона у Facebook викладено фотокопію протоколу вилучення (затримання) документа, в якому зазначено, що прикордонники виявили у нього паспорт для виїзду за кордон, який числиться як загублений. Зокрема, в протоколі міститься інформація про те, що цей документ на ім'я Юрія Харона, за даними управління Державної міграційної служби у Волинській області, внесений до обліку серед загублених, вкрадених, оголошених недійсними паспортних документів і підлягає вилученню.

Архієрей Гедеон, якого напередодні не пустили в Україну, уранці в четвер, 14 лютого, вилетів зворотним рейсом до Франкфурта, повідомив речник Державної прикордонної служби України Олег Слободян.

Читайте також: З'явилося відео «депортації» з України архімандрита Гедеона