Україна
16 лютого 2015
Чорновіл про арешт Єфремова: Шокін знає, чиї пальці треба засунути в двері, щоб все запрацювало
Єфремов - це лише перший крок у серії гучних "посадок" колишніх високих чиновників.
news-image

Арешт колишнього глави фракції Партії регіонів Олександра Єфремова - це лише перший крок у серії гучних "посадок" колишніх високопоставлених чиновників.

Таку думку висловив колишній нардеп, політолог Тарас Чорновіл, передає Є! Єдність.інфо з посиланням на "Гордон".


За його словами, гучні кримінальні справи проти колишніх високопосадовців режиму Януковича не велися з двох причин: слабкості самої Генпрокуратури і опору судів. Тепер, коли в ГПУ з'явився новий керівник, варто очікувати активізації кампанії проти цілого ряду екс-чиновників і соратників колишнього президента.

 

"Я думаю, що дано старт серії справжніх" посадок ". До цього готовність вже була. Є дві проблеми, одна з них зараз відпала, друга залишається. Перша проблема - це було моральний, психологічний та політичний стан Генеральної прокуратури, друга - українські суди . у першій частині зміни все-таки відбулися. Ярема був занадто слабкою фігурою, щоб що-небудь міняти в Генеральній прокуратурі. Більше того, він не хотів встрявати в конфлікти, шукати собі ворогів, він не хотів робити різких активних рухів. Це типово для нього, в тому числі і щодо таких людей як Єфремов та інших знакових особистостей з минулого ", - заявив Чорновіл.

"Ярема так і не зламав нічого в Генеральній прокуратурі. Він не зрозумів, як там приймаються рішення, він не зміг зрозуміти, за які ниточки смикати, щоб діючі в Генеральній прокуратурі механізми почали працювати, тому що там є глухий опір. Це стара структура, повністю зачищена при Януковичі. Там залишився цілий ряд нормальних адекватних співробітників, але ці люди були не в змозі впливати на суть прийняття рішень ", - зазначив експерт.

Читайте також: Єфремов озвучив версію причин свого арешту

Віктор Шокін має великий досвід служби в структурі прокуратури, тому, йому не знадобився час на те, щоб розібратися, як змусити ГПУ ефективно працювати.

"Тільки Генеральний прокурор жорстким рішенням міг цю систему змусити працювати і почати її зачистку. Після приходу Шокіна ситуація змінюється. Шокін - глибоко прокурорська особистість. Він в системі прокуратури працює з початку незалежності України, з 2002-го року він був заступником Генерального прокурора, зумів продемонструвати стійкість, принциповість. він зумів своєчасно піти у відставку, коли від нього вимагали неприйнятні для нього речі. у будь-якому випадку, всі механізми Генеральної прокуратури він знає ідеально. Шокін дійсно дуже добре розуміє, чиї пальці треба засунути в двері, щоб все запрацювало. він зламає опір і вже почав його ламати, це ми вже бачимо ", - зазначив Чорновіл.

Читайте також: Партія регіонів вимагає звільнити Єфремова

Однак, за словами експерта, новому генпрокурору доведеться долати опір корумпованих суддів.

"Є друга частина проблеми, на яку Ярема теж часто все списував і звучало це так:" Навіщо починати щось робити, якщо будь-яка ініціатива з переслідування злочинців буде заглушена і зупинена нашими судами? "У Шокіна ця проблема також залишається. Я дуже боюся , що найчесніший Печерський суд не виключено, що може ще прийняти рішення про відмову Генпрокуратурі в арешті Єфремова ", - вважає експерт.

Нагадаємо, у Печерському суді проходить засідання з обрання запобіжного заходу для колишнього регіонала, екс-народного депутата Олександра Єфремова.

Генпрокуратура попросила суд обрати запобіжний захід Єфремову у вигляді утримання під вартою з визначенням застави в розмірі близько 3 млн грн.