Світ
21 лютого 2019
Сьогодні відзначають Міжнародний день рідної мови
Свято відзначають щороку з 2000 року.
news-image

Сьогодні, 21 лютого, відзначають Міжнародний день рідної мови. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня – 17 листопада 1999 року в Парижі. Свято відзначають щороку з 2000 року, пише «Є!» з посиланням на ZIK.

Оскільки з 6000 розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення, ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи. Окрім того, організація вважає, що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги.

Нагадаємо, учора, 20 лютого, Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Львівської політехніки започаткував акцію спільнодію «Мова моїх батьків – мова мого духу», приурочену до Міжнародного дня рідної мови, що відзначають 21 лютого. Ця акція є виразом єдності українців в Україні та поза нею. Вона відбувається за підтримки ректора Львівської Політехніки Юрія Бобала та Світової Федерації Українських Жіночих Організацій (СФУЖО).

В рамках акції було відкрито виставку цитат представників української діаспори про рідну мову. На виставці представлені відомі у всьому світі українці – люди різних історичних епох та професійних ділянок, громадські лідери, політики, науковці, митці. Саме вони та мільйони українців у світі у часи української бездержавності зберігали та розвивали українську мову, а сьогодні покладають свою працю та зусилля для підтримки України. 

Читайте також:Дональд Туск виступив у Раді українською мовою (відео)