Політика
23 лютого 2019
Аваков заявляє, що СБУ використала справу Гандзюк для дискредитації поліції
Аваков наголосив, що говорити про ту чи іншу форму причетності до цього злочину нинішніх співробітників поліції поки що немає жодних підстав.
news-image

Служба безпеки України використала справу про вбивство активістки Катерини Гандзюк для дискредитації поліції. Про це міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив в інтерв'ю виданню «Дзеркало тижня». 

«Для мене у цій справі є речі неприємні, інспіровані, за наявною у мене інформацією, співробітниками СБУ. Вони використали цю ситуацію як інструмент для дискредитації певних осіб і певних сил. Зокрема й для дискредитації поліції», - зазначив він, інформує «Є!», з посиланням на УНІАН.

 Аваков наголосив, що говорити про ту чи іншу форму причетності до цього злочину нинішніх співробітників поліції поки що немає жодних підстав. При цьому міністр додав, що він не збирається покривати працівників поліції, якщо з'ясується їх причетність до скоєння злочину.

«Якщо слідство встановить, що ті чи інші співробітники НПУ були якимось чином причетні, і суд встановить їх провину, - понесуть покарання. Нікого не покриватиму, навпаки», - запевнив він.

31 липня 2018 року в Херсоні невідомий хлюпнув сірчану кислоту в обличчя Гандзюк. Жінку з хімічними опіками понад 30% тіла госпіталізували. 4 листопада вона померла. За підозрою в участі або співучасті в замаху на вбивство Гандзюк було затримано шість осіб. У серпні з-під варти звільнили одного з підозрюваних - Миколу Новікова - через відсутність в його діях складу злочину. Під вартою перебувають Сергій Торбін і Микита Грабчук, іншим - В'ячеславу Вишневському, Володимиру Васяновичу і Віктору Горбунову суд обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. 5 листопада в ЗМІ з'явилася інформація про те, що гроші за напад на Гандзюк підозрюваному в замовленні злочину нібито передавав Ігор Павловський - помічник народного депутата від «БПП» Миколи Паламарчука. 12 листопада суд заарештував Павловського. За даними СБУ, він підозрюється в співучасті у вбивстві Гандзюк. 4 грудня генпрокурор Юрій Луценко заявив, що у справі про вбивство активістки оголошено підозру раніше судимому громадянину на прізвище Левін, відомому в кримінальному світі на прізвисько «Москаль-молодший». За словами генпрокурора, Левін достроково вийшов із в'язниці за «законом Савченко». 10 грудня, за даними СБУ, Олексій Левін був оголошений у міжнародний розшук. 11 лютого Луценко повідомив, що голові Херсонської облради Владиславу Мангеру оголошено підозру в організації вбивства Гандзюк. За словами генпрокурора, поки що слідство не зібрало доказів причетності інших посадових осіб до вчинення злочину проти Гандзюк, крім Мангера. Мангер підозрюється в організації вбивства, тобто в умисному заподіянні смерті іншій людині, вчиненому з корисливих мотивів, на замовлення, з особливою жорстокістю за попередньою змовою групою осіб, тобто у скоєнні злочину, передбаченого ч.3 ст.27, п.4, п.6, п.11, п.12 ч.2 ст.115 Кримінального кодексу України. 13 лютого прокурори в суді повідомили, що Мангер звинувачується також за ст.258 КК «Теракт», цей злочин є підслідним СБУ. Також 13 лютого на засіданні суду Мангер заявив, що Гандзюк співпрацювала з СБУ, і зокрема, з генералом Данилом Доценком, який, як стверджує підозрюваний, «створив на території області кілька кримінальних угруповань, які займалися вирубуванням лісу, рекетом і здирництвом».

«Це стало причиною конфлікту між СБУ і поліцією на Херсонщині. Я вважаю, що Доценко організував напад на Гандзюк з метою дискредитації поліції. Але після того, як результатом нападу стали дуже тяжкі наслідки, відбулося фізичне знищення Катерини і використання цієї трагедії в політичних цілях», - зазначив Мангер.




Читайте також: Батько Гандзюк зробив гучну заяву про одного із замовників вбивства її дочки (відео)