Економіка та бізнес
1 березня 2019
Економіст назвав ключову причину зростання цін на продукти в Україні
Підвищення вартості газу і електроенергії для населення стало ключовим чинником здорожчання продуктів харчування.
news-image

В Україні, незважаючи на зниження курсу долара, продовжують зростати ціни на продукти. Наприклад, вартість овочів із борщового набору зросла через підвищення тарифів на газ та електроенергію. Про це заявив економіст Ігор Гарбарук, передає «Є!» з посиланням на УНІАН.

Він вважає, що зростання цін не варто пов'язувати з підвищенням курсу американської валюти щодо гривні. 

"Не треба робити так, як було з підвищенням вартості газу, коли ціни спочатку підняли, а потім експериментували, до чого це призведе. Тут вагомим чинником є вартість цін на енергоносії. Ми чітко розуміємо, що коли дорожчає газ і електроенергія, відповідно, це все тягне за собою, адже це складові виготовлення того чи іншого товару", — сказав економіст.

Пояснювати зростання вартості овочів підняттям курсу долара неправильно, хоча явище доларизації у нашій економіці є тотальним, впевнений Гарбарук. Причина насправді в тому, що в Україні відсутні агрохолдинги, які б забезпечували постачання продуктів, уточнив він. 

"У нашій країні все звикли виправдовувати зростанням долара, але вибачте, наразі курс падає. Здебільшого структура в нас така, що це домашні господарства забезпечують ринок овочами, але цього недостатньо", – сказав економіст.

Читайте також:В Україні з 1 травня очікується чергове підвищення тарифів