Події
7 березня 2019
МН17: ЄСПЛ повідомив про отримання позову від родичів загиблих
Якщо суд дасть дозвіл, то судовий процес розпочнеться, і у цьому випадку Російська Федерація повинна буде відповісти на позов.
news-image

Європейський суд з прав людини повідомив, що отримав позов від родичів загиблих у катастрофі рейсу МН17, тепер очікується рішення щодо дати початку розгляду.

Про це розповів нідерландський адвокат Веру Мева, який представляє інтереси родичів загиблих, пише «Є!» з посиланням на "Укрінформ".

"Для нас справа вже почалася. Ми подали заяву наприкінці листопада. Відтоді ми чекаємо цієї дати. Це довгий шлях. Розгляд справи може тривати від 5 до 7 років. Єдине, що ми знаємо – нам доведеться довго чекати", - сказав адвокат.

За його словами, існує також імовірність того, що Європейський суд скаже, що не можна подавати позов напряму до ЄСПЛ.

Суд може брати справу до розгляду лише після того, як було вичерпано всі національні засоби юридичного захисту, відповідно до загальновизнаних принципів міжнародного права, і минуло шість місяців від дати остаточного рішення на національному рівні.
 
"Ми чекаємо, що зробить Європейський суд. Він має діяти відповідно до прийнятих норм: коли ви позиваєтеся до країни – ви повинні спочатку позиватися в самій цій країні. Таким чином, у цьому випадку ми мали податися до Росії, щоб скаржитися на Росію. Але ми аргументували, що це буде неефективно, тому що дії Росії не відповідають міжнародному праву", - зазначив адвокат.

Він сподівається, що суд прийме позов до розгляду. 

"Якщо суд дасть дозвіл, то судовий процес розпочнеться, і у цьому випадку Російська Федерація повинна буде відповісти на позов. Ми сподіваємося на це", - каже Мева.

Нідерланди ведуть дипломатичні дискусії з Росією щодо свого твердження, що Москва повинна нести юридичну відповідальність за свою роль у збитті пасажирського літака "Малайзійських авіаліній" над Україною влітку 2014 року.

24 травня 2018 року міжнародна Спільна слідча група з розслідування катастрофи МН17 оголосила, що малайзійський "Боїнг" був збитий зенітно-ракетним комплексом "Бук" з 53-ї бригади ППО ЗС РФ, що базується в російському місті Курськ.

У результаті Австралія та Нідерланди сказали, що Росія несе відповідальність за збиття пасажирського літака. Москва відкидає причетність до катастрофи.

Катастрофа літака Boeing-777 рейсу MH17 забрала життя 283 пасажирів та 15 членів екіпажу, зокрема 80 дітей. Найбільше серед загиблих було громадян Нідерландів, Малайзії та Австралії.

Читайте також:У Києві прострелили голову чоловікові в елітному «Мерседесі»