Події
7 березня 2019
Полоненому моряку Терещенку не передають листи і відмовляють у дзвінках рідним, — адвокат
Українського військового знову перевели до старої камери без гарячої води.
news-image

Також адвокат повідомила, що українського військового знову перевели до старої камери без гарячої води. Про це пише «Є!» з посиланням на Тиждень.

У московському СІЗО "Лефортово" українському військовополоненому моряку Володимиру Терещенку не передають листи від рідних і відмовляють у побаченні та дзвінках сім'ї. Про це повідомила адвокат Терещенка Анастасія Георгіївська у Facebook.

"На всі заяви про побачення і дзвінки сім'ї він отримав відмову від слідства. Листи від рідних йому не передають взагалі, хоча вони йому пишуть двічі на тиждень мінімум. Будемо розбиратися, звичайно, все це очевидні порушення 8 статті Європейської Конвенції", - написала адвокат, яка напередодні була у СІЗО "Лефортово" у військовополоненого українського моряка.

За словами Георгієвської, настрій у Терещенка бадьорий, "посміхається, думає про майбутнє, чим займатиметься після того, як це неподобство закінчиться і всі вони повернуться додому".

Також адвокат повідомила, що українського моряка знову перевели до старої камери без гарячої води, "але зате (говорить позитивний Володимир) вона є набагато більшою".

Як розповіла правозахисниця, попереднього сусіда Володимир навчив гімну України. З новим сусідом по камері теж стосунки відмінні. Це молодий хлопець, який щойно прибув. Коли Володю переводили, сказали: будете допомагати новачку освоюватися - пояснювати як тут життя влаштоване, як заяви писати, що можна, що не можна.

"Вони, моряки, виходить, вже "Лефортовські старожили", - зазначила з цього приводу адвокат.

Повідомила Георгієвська й інші подробиці режиму в московському СІЗО.

"Володя попросив передати йому кольорові ручки (олівці кольорові не можна. чому - навіть не запитуйте), щоб можна було малювати. Але ні. Дозволили тільки чорну і синю ручку. Зелену і червону - заборонено (знову не питайте, чому). Так що, чекаю від нього малюнків хороших, чорно-синіх», - написала адвокат.

За її словами, Терещенка дуже підтримують новини з України - що про військовополонених моряків весь час пам'ятають, що вважають їх героями.

"Він і поводиться як герой, ні на що не скаржиться, мужньо переносить те, що відбувається", - підкреслила адвокат Георгієвська.

Як повідомляли, незаконно захоплених Російською Федерацією українських військовослужбовців збираються відправити на психолого-психіатричну експертизу.

Своєю чергою, адвокати українських військовополоненних моряків, формують перший пакет документів, необхідний для подання індивідуальних скарг у міжнародні інстанції, зокрема, в Європейський суд з прав людини.

Нагадаємо, у Міністерстві закордонних справ України повідомили, що стан здоров'я утримуваних у Російській Федерації  військовополонених українських моряків задовільний. 

Водночас, адвокат Сергій Бадамшин відвідав у СІЗО "Лефортово" українського військовополоненого моряка Василя Сороку, який повідомив, що російський лікар призначив йому проведення операції на пораненій руці.

Як повідомляли, у Василя Сороки не спадає набряк руки нижче рани, функції кількох пальців не відновлюються. 

Своєю чергою, пораненому моряку Андрію Ейдеру після медобстеження в лікарні Москви відмовлено в госпіталізації. 

Раніше Уповноважена з прав людини у Російській Федерації Татьяна Москалькова заявила про початок «поглибленого медичного обстеження» утримуваних у московському СІЗО "Лефортово" поранених українських моряків. 

Читайте також:Росія хоче направити захоплених українських моряків на психіатричну експертизу