Суспільство
8 березня 2019
Міжнародний жіночий день: що потрібно знати про свято восьмого березня
В Україні 8 березня традиційно дуже популярне і усе ще залишається вихідним днем, попри декомунізацію.
news-image

Сьогодні в багатьох країнах світу відзначається Міжнародний жіночий день. В Україні це свято традиційно дуже популярне і усе ще залишається вихідним днем, попри декомунізацію, пише «Є!» з посиланням на УНІАН

Жіночий день виник на початку ХХ століття, як форма прояву солідарності жінок в боротьбі за рівні права з чоловіками. Відомо, що демонстрації за права жінок регулярно проводилися в країнах Заходу принаймні з 1908 року.

У 1910 році німецька соціал-демократка Клара Цеткін запропонувала заснувати міжнародний жіночий день, в який жінки могли б проводити мітинги та влаштовувати ходи. Вже в 1914 році жіночий день 8 березня відзначався у восьми країнах: США, Британії, Австрії, Данії, Швейцарії, Німеччині, Нідерландах та Російській імперії, до складу якої тоді входила Україна.

З 1975 року Міжнародний жіночий день 8 березня відзначається на рівні ООН. Після більшовицького перевороту радянська влада активно почала використовувати 8 березня в комуністичній пропаганді.

Однак в Україні свято з часом видозмінилось та набуло неполітичного контексту. У народі його почали сприймати не як день фемінізму та емансипації, а як день особливої уваги до жіночності.

На 8 березня серед чоловіків прийнято приділяти оточуючим жінкам знаки уваги. Найближчим жінкам дарують подарунки. Примітно, що сьогодні феміністки часто виступають проти сучасного формату 8 березня, оскільки він нібито закріплює гендерну нерівність. Жіночий рух і сьогодні проводить 8 березня ходи та демонстрації. Жіночий рух і сьогодні проводить 8 березня ходи та демонстрації.

Думка феміністок практично ніяк не впливає на українських чоловіків. Більшість з них напередодні свята мізкують над тим, як привітати колег або знайомих. І що важливіше – що подарувати своїм близьким жінкам. Раніше УНІАН зібрав кращі ідеї для подарунків на 8 березня близьким та коханим жінкам – матерям, жінкам, дівчатам і навіть дітям. Так, маму можна порадувати технікою, посудом або корисними дрібницями для рукоділля. Дівчину чи дружину – сертифікатом на SPA, гаджетом або романтичною вечерею. Маленьку дівчинку або підлітка – солодощами або дитячою косметикою.

Читайте також:Вишивка пенсіонерки з України стала аватаром аккаунту Google в соцмережі (фото)