Суспільство
9 березня 2019
9 березня 60-річчя святкує лялька Барбі
Перша лялька, повне ім'я якої Барбара Міллісент Робертс, була представлена публіці 9 березня 1959 року на Нью-Йоркському ярмарку іграшок.
news-image

У суботу, 9 березня, 60-річчя святкує модна лялька Барбі, відома всім дівчаткам у світі, передає «Є!» з посиланням на 112.

Перша лялька, повне ім'я якої Барбара Міллісент Робертс, була представлена публіці 9 березня 1959 року на Нью-Йоркському ярмарку іграшок.

Авторкою ляльки стала стенографістка компанії Mattel Рут Хендлер. За деякими даними, прообразом ляльки стала героїня німецьких еротичних коміксів Білд Лілі. 

Перша Барбі, яка була одягнена у чорно-білий купальник, коштувала лише 3 долари. Випускали їх на фабриці в американському штаті Вісконсін.

За своє життя Барбі спробувала понад 200 кар'єр і костюмів: була астронавтом, лікарем, військовослужбовцем, кухарем, футболісткою, кандидатом у президенти США (в 1992 році) і навіть канцлером Німеччини.

Зовні вона майже не змінювалася, невеликі зміни стосувалися розміру очей, кольору шкіри або волосся. Так першу ляльку-афроамериканку з оригінальними рисами обличчя (а не просто "перефарбовану" білу) Mattel випустив у 1968 році. Хлопець Барбі на ім'я Кен з'явився в 1961 році.

З початку 2010-х продажу ляльок почали помітно падати, що дозволило стверджувати, ніби Барбі вийшла з моди і перестала відповідати смакам сучасних дівчат. З 2014 року головним світовим виробником іграшок стала компанія гендерно нейтральних конструкторів Lego, посунувши з першого місця Mattel.

Соціологи відзначають, що діти стали швидше дорослішати і цікавитися іншими іграми. Втрата інтересу до ляльок продиктована і появою безлічі гаджетів.

Читайте також:МЗС Франції сплатить 450 тис євро штрафу за недостатню кількість жінок на посадах