Суспільство
13 березня 2019
Прослуховування екстремально важкої музики робить людей не злими, а щасливими
Вчені намагалися з'ясувати зв'язок між любов'ю до брутальних жанрів та схильністю до насильства.
news-image

Прослуховування екстремально важких жанрів музики, таких як death metal, не підвищує схильності людей до насильства, а навпаки – робить їх щасливими і надихає. До такого висновку прийшли вчені з музичної лабораторії австралійського Університету Маккуорі, повідомляє «Є!» з посиланням на 112.

Відповідне дослідження команда під керівництвом професора Білла Томпсона проводила протягом декількох років. Метою роботи було з'ясувати, як музика впливає на емоції людини.

"Багатьом подобається сумна музика, і це трохи парадоксально – навіщо нам змушувати себе сумувати? Те ж саме можна сказати і про музику на теми агресії та насильства. Для нас це психологічний парадокс", - сказав Томпсон.

Він також зазначив, що зображення насильства у медіа дійсно є соціально значущою проблемою.

Для того, щоб з'ясувати вплив агресивного death metal на психіку, вчені запросили 32 фанатів жанру і для контролю 48 осіб, яким така музика не подобається. Всім їм давали слухати пісню групи Bloodbath – Eaten, в якій співається про канібалізм, і поп-хіт Фарелла Вільямса Happy. Кожному учаснику включали в навушниках одну з пісень і в цей же час показували два зображення – по одному на кожне око.

Одне показувало якусь сцену насильства, наприклад, напад на людину посеред вулиці, а другий – щось звичайне, наприклад, групу людей, що спокійно йдуть тією ж вулицею. За словами провідного дослідника Янана Сана, більшість людей в такому разі більше уваги звертають на сцену насильства. 

"Мозок намагається її оцінити – мабуть, на то є біологічна причина, тому що це загроза. Якби шанувальники агресивної музики були позбавлені чутливості до насильства, про що турбуються багато батьківських та релігійних груп, а також ради з цензури, то вони не проявили б цієї схильності. Але фанати металу проявили таку ж схильність до реакції на жорстокі образи, як і ті, хто не любить цю музику", - пояснив професор Томпсон.

Разом з тим він зазначив, що домінуючими емоціями при прослуховуванні агресивної екстремально важкої музики у піддосліних людей були радість і відчуття впевненості. Томпсон також назвав фанатів death metal "милими людьми, в плани яких не входить завдання комусь болю".

Нагадаємо, раніше лейбли, які займаються просуванням класичної музики, з'ясували, що під впливом поп-музики за останні півстоліття класику, зокрема твори Йоганна Себастьяна Баха, стали грати на 30% швидше.