Події
13 березня 2019
В Європейському суді закликали Україну реформувати процедуру перегляду довічних вироків
Скаргу до суду подав засуджений за вбивство громадянин України Володимир Пєтухов, який відбуває довічне ув'язнення із 2004 року. .
news-image

Європейський суд з прав людини закликав Україну реформувати свою процедуру перегляду довічних вироків. Відповідне рішення суд ухвалив 12 березня, повідомили у прес-службі суду, передає «Є!» із посиланням на "Європейську правду".

Скаргу до ЄСПЛ подав засуджений за вбивство громадянин України Володимир Пєтухов, який відбуває довічне ув'язнення із 2004 року. Він скаржився на те, що українське законодавство не передбачає умовно-дострокового  звільненення довічно засуджених.

Суд одноголосно постановив, що у випадку Пєтухова було порушено статтю 3 (заборона нелюдського чи такого, що принижує гідність, поводження) Європейської конвенції про права людини, оскільки Пєтухов не мав жодних шансів на звільнення, а перегляд його довічного ув'язнення був неможливим.

Зокрема, президентське помилування, єдина процедура пом'якшення довічного ув'язнення в Україні, не є чітко сформульована та може спричинити зловживання, стверджують судді.  

Крім того, суд переконаний, що умови утримання під вартою довічно ув’язнених в Україні не сприяють реабілітації в’язнів, тому влада не у змозі на підставі цього провести справжній перегляд вироку.

"З огляду на системний характер проблеми, суд постановив, що відповідно до статті 46 Україні слід реформувати свою систему перегляду довічних вироків, вивчаючи у кожному окремому випадку, чи є продовження утримання під вартою виправданим, і даючи змову довічно ув’язненим передбачити, що вони можуть зробити для того, щоб їхню кандитатуру розглянули для звільнення, та на яких умовах", - йдеться у повідомленні.
Читайте також: Парубій відключив мікрофон «опоблоківцю», який відмовився виступати українською (відео)