Суспільство
15 березня 2019
Всесвітній день сну: 10 цікавих фактів про цей особливий стан людини
Кожної третьої п’ятниці березня людство святкує Всесвітній день сну.
news-image

Кожної третьої п’ятниці березня людство святкує Всесвітній день сну. Так Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) звертає увагу на проблеми зі сном у людей. Адже, за статистикою структури, кожен другий дорослий житель Землі має з ним проблеми, пише «Є!» з посилання на ZIK.

До цього цікавого дня ми підготували 10 цікавих фактів про сон, які не усі знають.

 * Для того, щоб виспатися, зазвичай потрібно від 6 до 8 годин на добу. Однак близько 5% людей у світі можуть на це витрачати лише чотири години. Цю «суперсилу» вони мають завдяки мутації в гені DEC2. Такою людиною, зокрема, є Дональд Трамп. Він спить по 4-5 годин на добу.

 * Якщо так вже сталося, і людина не виспалася уночі, то найкращий час для денного сну – між 14:00 та 16:00. Такий відпочинок допоможе відновитись організму та підвищує творчий потенціал.

 * Своїм сном можна керувати. Людина може увійти в усвідомлений сон – це сновидіння, коли особа розуміє, що спить, і може керувати сюжетом сну. Для того, щоб створити умови для такого сну, існують певні спеціальні методики.

 * Один з неприємних станів під час сновидіння – сонний параліч. Це стан, коли м’язи людини паралізує до засинання або після пробудження, і людина взагалі не може порухатися. Він може супроводжуватися різноманітними зоровими, слуховими або тактильними галюцинаціями.

 * Ще одне цікаве явище під час сну – здригання тіла. Воно надзвичайно поширене серед людей і взагалі не є шкідливим. А ще у нього цікава назва – «гіпнотичні ривки». 

* Природний сон людини має дві фази – повільну та швидку. Повільний сон проходить 4 стадії: дрімоту, поверхневий сон, сон помірної глибини та глибокий сон. Після цього фаза повільного сну завершується зміною пози, і людина переходить у швидкий сон, де відбуваються сновидіння.

 * Повільна та швидка фази формують цикл, який триває 1,5 години і повторюється. Щоб виспатися і не почуватися «вбитим», корисно прокидатися саме на закінченні циклу сну. До прикладу, якщо людина лягла о 22:00, вона чудово себе почуватиме в разі прокидання о 5:30, 7:00 або ж 8:30, бо це саме той час, коли черговий 1,5-годинний цикл сну завершиться.

 * Якщо людина спатиме 12 ночей поспіль лише по шість годин, то матиме проблеми. Стан організму буде таким, як при 0,1% алкоголю в крові – погіршення пам’яті, не дуже виразне мовлення тощо.

 * Свого часу ВВС повідомляло, що військові дослідники виявили, що, якщо ви виспитеся заздалегідь (до прикладу, лягаючи спати раніше протягом декількох днів), позбавлення сну не буде таким важким.

 * А близько третини свого життя людина проводить під час сну. Саме стільки відпочинку нам потрібно, щоб добре прожити решту свого  життя.

Читайте також:Українці старіють швидше за жителів більшості інших країн