Суспільство
18 березня 2019
Більша частина українців впродовж року не читали книжок
60% опитаних упродовж останнього року не читали жодних книжок (електронних або друкованих) і не відвідували ані бібліотеку, ані книгарню.
news-image

Більш ніж половина опитаних громадян України - 60% - впродовж останнього року не читали жодних книжок (електронних або друкованих) і не відвідували ані бібліотеку, ані книгарню, пише «Є!» з посиланням на УНІАН.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології з 8 по 23 вересня 2018 року.

Згідно з ними, майже чверть (23%) дорослого населення України відвідали бібліотеку або книгарню хоча б один раз упродовж останнього року. Водночас 13% опитаних відповіли, що хоч і не відвідували бібліотеку або книгарню, але читали книжку. Соціологи зауважили, що відвідуваність бібліотек і книгарень має значні відмінності за віком, рівнем освіти та розміром населеного пункту: частіше їх відвідують люди молодших вікових категорій, з вищим рівнем освіти та які проживають у більших населених пунктах.

Також дослідження продемонструвало, що упродовж останнього року половина дорослого населення України (50%) не відвідали жодного культурного заходу. Так само, як і в читацьких практиках, рівень відвідування культурних заходів має значні відмінності за віком, рівнем освіти та розміром населеного пункту: здебільшого знову ж таки культурні заходи відвідували люди молодших вікових категорій, з вищим рівнем освіти та з великих населених пунктів.

Зокрема, 21,5% ходили дивитися фільм у кінотеатрі, 15,4% брали участь у публічному святкуванні особливої дати, 15,3% відвідували музичний концерт, 9,6% - театральну виставу, по 6,6% - ходили на публічне вшанування пам’яті певної людини або історичної події, або ходили на виставку картин, скульптур чи інших мистецьких творів.

Ще 5,9% опитаних відповіли, що ходили на екскурсію місцями історичної спадщини, 4,2% - відвідували книжковий ярмарок. Інші заходи мають менше ніж 4%. Водночас, 49,5% за останній рік не відвідували жодного культурного заходу. При цьому, дослідження показало, що лише 1% населення відвідують культурні заходи настільки часто, наскільки бажають. 79% зазначають, що за певних обставин відвідували б культурні заходи частіше.

Перешкодами для частішого відвідування респонденти називають насамперед брак грошей і вільного часу: 50% зізнались, що відвідували б культурні заходи частіше, якби мали більше грошей; 45% – якби мали більше вільного часу. Вага факторів грошей та часу приблизно однакова серед молодших категорій населення, проте ситуація змінюється з віком: літні люди заявляють про брак грошей удвічі частіше, ніж про брак вільного часу. 19% відвідували б культурні заходи частіше, якби вони були ближчі до місця проживання або роботи, у селах такий показник сягає 30%.

Менш поширеним фактором є цікавість заходів: 5,5% населення повідомили, що відвідували б культурні заходи частіше, якби вони були цікавішими, ніж зараз. Зовсім не цікавлять культурні заходи 9% опитаного населення. Крім того, 17% українців повідомили, що займаються певним видом творчо-мистецької діяльності (грають на музичному інструменті, пишуть вірші або прозу, співають у хорі або соло, займаються писанкарством, гончарством, вишивкою, художнім різьбленням по дереву, комп'ютерним дизайном тощо), причому 7% роблять це регулярно.

П'ята частина респондентів (21%) хоча більше не залучені до творчо-мистецької діяльності, але раніше такий досвід мали; 10%, хоча й ніколи не займалися такою діяльністю, але хотіли б, майже половина опитаних (49%) ніколи не займалися й не хотіли б займатися певною формою творчо-мистецької діяльності. На відміну від рівня відвідування книгарень, бібліотек і культурних заходів, який є значно вищим у великих містах, ніж селах, рівень залученості дорослого населення у творчо-мистецьку діяльність подібний у селах та містах України.

Разом з тим, 17% учасників соціологічного дослідження нарікають, що в їхньому населеному пункті зовсім немає можливостей для творчого та мистецького розвитку дітей. Понад чверть (27%) вважають, що в дітей їхнього населеного пункту таких можливостей достатньо. Чверть (25%) вважають, що такі можливості для дітей є, але їх мало б бути більше, а 22% - що їх дуже мало.

Навіть у найбільших містах (населення 500 тисяч і більше) менше половини дорослого населення (43%) сьогодні вважають, що в їхньому населеному пункті достатньо можливостей для творчого та мистецького розвитку дітей, зауважують соціологи. Мешканці сіл, селищ міського типу та невеликих міст критичніше оцінюють наявність можливостей для творчого та мистецького розвитку дітей у їхніх населених пунктах, ніж мешканці великих міст. Опитування репрезентативне для населення України віком 18 років і старше, що не проходить військову службу і не перебуває у в’язницях або медичних закладах (лікарнях, медичних інтернатах).

У Луганській та Донецькій областях опитування проводили лише на територіях, контрольованих Україною. На території Автономної Республіки Крим опитування не проводили. Загалом проведено 2026 інтерв’ю у 109 населених пунктах України. Статистична похибка вибірки не перевищує 3,3% для показників, близьких до 50%; 2,8% для показників, близьких до 25 або 75%; 2,0% для показників, близьких до 10 або 90%; 1,4% для показників, близьких до 5 або 95%; 0,7% для показників, близьких до 1 або 99%.

Читайте також:Аладдін повертається: у мережі з'явився офіційний трейлер фільму (відео)