Суспільство
19 березня 2019
Супрун пояснила, чи варто відмовлятися від хліба на дріжджах
Уляна Супрун розповіла, чи корисно їсти хліб на дріжджах.
news-image

В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розповіла, чи корисно їсти хліб на дріжджах.

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook, пише «Є!» з посиланням на ZIK.

«Багато людей вважають, що хліб на дріжджах шкідливий, тому надають перевагу хлібу на заквасці», – пише Супрун.

Вона зауважує, що коли ми говоримо про дріжджі, які є в складі харчових продуктів, то найчастіше маємо на увазі різні штами мікроорганізмів. Які саме – залежить від продукту. До прикладу, ті, що є в хлібі, вині, домашньому сирі, квасі, кефірі, відрізняються від дріжджів, що містяться в пиві.

За її словами, щоби хліб був пухким та більш поживним, до тіста додають мікроорганізми, які змінюють його властивості. Дріжджі це найпростіші грибки, здатні робити із цукру вуглекислий газ. Коли хліб печеться, вуглекислий газ піднімається і робить в тісті дірочки.

Водночас закваска, каже чиновниця, – теж мікроорганізми, адже це суміш молочнокислих бактерій та дріжджів. Вони здатні розщеплювати мальтозу тіста і цукор з утворенням молочної кислоти та вуглекислого газу. Якщо спекти хліб без дріжджів, закваски чи соди він буде досить пласким.

«Крім пухкості дріжджі роблять хліб кориснішим – збагачують його вітамінами та амінокислотами. Зокрема в такому хлібі більше заліза. Коли тісто підходить, ферменти мікроорганізмів руйнують фітин борошна. Фітин це сполука, що зв’язує іони заліза чи цинку, і робить їх недоступними для засвоєння в нашому кишківнику. Тому хліб на кислому тісті містить значно більше доступного заліза». – підкреслила медик.

Дріжджі не виживають у вже спеченому хлібі. За високих температур і вони, і їхні спори гинуть. Це відбувається навіть при незначному нагріванні. Тому перейматись, що живі в хлібі можуть принести якусь шкоду – не варто.

Крім того, в білому хлібі чи здобних булках багато вуглеводів та мало клітковини. Від такої їжі, особливо якщо її їсти багато і швидко, виникає біль і здуття.

«Якщо вас лякають дріжджі та ви прагнете зробити свій раціон більш здоровим – обирайте цільнозерновий хліб. Він містить більше поживних речовин, вітамінів, мінералів та клітковини. Головне – добре його пережовуйте та запивайте. Це сприятиме процесу травлення та засвоєнню поживних речовин, і запобігатиме пов’язаним із клітковиною закрепам», – резюмувала Супрун.

Читайте також:У Британії хочуть обмежити рекламу фастфуду на ТБ та в інтернеті