Економіка та бізнес
20 березня 2019
Скільки сімей отримали гроші на няню
З початку року в Україні діє урядова програма "Муніципальна няня".
news-image

З початку року в Україні діє урядова програма "Муніципальна няня". Щоправда нею скористалися тільки 39 українських сімей.

Документи на отримання компенсації витрат послуг няні станом на 4 березня подали 39 сімей, повідомили у Мінсоцполітики. Йдеться про родини, які мають дітей до трьох років. Їм пропонують щомісяця виплачувати частину коштів на послуги муніципальної няні - 1626 грн, пише «Є!» на Gazeta.

Ця сума дорівнює прожитковому мінімуму на дітей віком до 6 років. Тому з липня компенсація зросте до 1699 грн, з грудня - до 1779 грн.

Насправді цієї суми не достатньо, щоб покрити хоча б половину витрат на няню. Сьогодні няні у середньому по Києву отримують 15 тис. грн у місяць.

Процедура отримання грошей складна. Батьки самостійно шукають няню, підписують з нею договір, несуть необхідні документи до відділів соцзахисту за місцем проживання. Крім того, няні, які оформлять ФОП, повинні будуть щомісяця платити 918 грн єдиного соціального внеску. Також додаткові 5% від доходів.

В Україні з вересня 2018-го батьки при виписці з пологового безкоштовно отримують "пакунок маляти". Це набір необхідних речей для перших місяців життя новонародженого.

Читайте також:Українські чоловіки зможуть брати оплачувану відпустку з народженням дитини