Резонанс
22 березня 2019
Спецслужби РФ готували теракт у метро Харкова напередодні виборів
За задумом кураторів вибух мав призвести до численних людських жертв і дестабілізації суспільно-політичної ситуації в країні напередодні президентських виборів.
news-image

Співробітники Служби безпеки України під час здійснення комплексу заходів з контррозвідувального забезпечення об’єктів критичної інфраструктури попередили терористичний акт на станції метро "Індустріальна" у Харкові. Про це повідомляє прес-служба СБУ, пише «Є!» з посиланням на УНІАН.

Спецоперація проводилась управлінням СБУ в Харківській області та головним управлінням контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ під процесуальним керівництвом прокуратури Харківської області.

Оперативники СБУ встановили, що російські спецслужби завербували жителя Харкова для організації та здійснення теракту на одній із станцій метро.

За задумом кураторів вибух мав призвести до численних людських жертв і дестабілізації суспільно-політичної ситуації в країні напередодні президентських виборів. У межах кримінального провадження, відкритого за ч. 2 ст. 15, ст. 258 Кримінального кодексу України, співробітники СБУ задокументували, що представники спецслужб РФ передали виконавцю вибуховий пристрій потужністю 600 г тротилу, який приводився у дію телефонним дзвінком. Куратори з Росії також надали інструкції про проведення підготовчих заходів із вчинення теракту та виплатили 15 тис. доларів США за виконання злочину.

СБУ встановила, що вже у Харкові зловмисник придбав цвяхи, шурупи, болти і гайки, якими планував начинити вибуховий пристрій для підсилення його вражаючої дії та збільшення кількості постраждалих. В СБУ запевнили, що під час спецоперації не було допущено виникнення будь-якого ризику для життя і здоров’я громадян. У межах досудового розслідування оперативники СБУ завчасно вилучили зі схованки підривника справжній вибуховий пристрій та замінили його на муляж.

Співробітники спецслужби затримали зловмисника за ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України після встановлення на станції метро "Індустріальна" вибухового пристрою під час масового скупчення людей. Йому повідомлено про підозру в скоєнні терористичного акту. Триває досудове слідство.

Читайте також:Росія засудила Гриба до 6 років в’язниці