Війна
25 березня 2019
На Донбасі окупанти обстріляли дві школи, в одній з них були діти, - штаб ООС
Українська сторона СЦКК повідомила, що бойовики обстріляли два шкільних заклади на Донбасі.
news-image

Українська сторона СЦКК повідомила, що бойовики обстріляли два шкільних заклади на Донбасі. Про це йдеться на сторінці ООС у Facebook, пише «Є!» з посиланням на УНІАН.

Так, за даними звіту СММ ОБСЄ від 23 березня, у мікрорайоні Трудівські Петровського району міста Донецька на вул. Самарській, 1 представники місії зафіксували пошкодження будівлі школи - 15-сантиметрову пробоїну на висоті 30 см від землі. За оцінкою патруля ОБСЄ, це пошкодження від великокаліберного кулемета.

За словами співробітників школи, обстріл відбувся 21 березня вранці, коли учні вже перебували у школі. Під час спроби патруля СММ з’ясувати обставини події, "залякані окупантами РФ" працівники школи відмовились відповісти на будь-які запитання без їхнього дозволу. 

Як пояснюється, ЗСУ жодним чином не можуть бути причетними до пошкодження школи, оскільки відстань до найближчих позицій українських військовиків становить не менш ніж 3450 метрів. Це є недосяжною відстанню для стрільби із кулемета. Окрім цього, школа розташована всередині житлового кварталу та з усіх боків оточена житловими будинками.

"Враховуючи те, що пошкодження знаходиться на висоті 30 сантиметрів від землі, куля не змогла б оминути всі ці будинки", - йдеться у повідомленні.

У другому випадку, за адресою проспект Шкільний, 13 у населеному пункті Гольмівський, що непідконтрольний урядові, команда Місії ОБСЄ бачила 1-сантиметровий отвір і кілька тріщин у вікні другого поверху з північного боку школи.

При цьому, як повідомляється, бойовики заборонили працівникам школи впускати спостерігачів Місії всередину закладу для огляду місця пошкодження та спілкуватись із цього питання. Співробітники школи повідомили тільки те, що пошкодження утворилось внаслідок влучання кулі ввечері 20 березня.

Як додається, ця схема також підтверджує, що ЗСУ не можуть бути причетними до пострілу - відстань до фактичної лінії зіткнення та перебування найближчих позицій українських військових становить понад 2200 м. Окрім того, будівля школи розташована всередині щільної житлової забудови кількаповерхових будинків.

"Навіть більше, профіль рельєфу з напрямку українських позицій є закритим, тобто створює перешкоду для ведення вогню зі стрілецької зброї", - зазначається у повідомленні.

Українська сторона СЦКК наголосила, що наведені факти свідчать про провокативний характер дій російсько-окупаційних військ, які намагаються таким чином дискредитувати Збройні Сили України та прикрити свої злочини проти мирного населення.

Читайте також:Війна на сході: 3 обстріли за добу, двох окупантів знищено