Політика
1 квітня 2019
Що про результати виборів пише світова преса?
Представники Reuters зауважують, що і Зеленський, і Порошенко впевнено тримають курс на Захід та жоден із них не хоче повернути країну в орбіту російського впливу.
news-image

Інформаційна агенція Reuters наголошує: Володимир Зеленський — комік без належного політичного досвіду, який «пропонує новий погляд для виборців, що втомилися від укоріненої корупції в країні, яка перебуває на перетині протистояння Росії та Заходу», пише «Є!» з посиланням на Громадське.

Автори статті проводять паралелі з іншими країнами, де до влади приходять політики формату, які у своїй риториці протиставляють себе системі: як-от італійський Рух 5 зірок та президент США Дональд Трамп. В іншому матеріалі Reuters підкреслює: 

«і Зеленський, і Порошенко впевнено тримають курс на Захід та жоден із них не хоче повернути країну в орбіту російського впливу».

На проєвропейських настроях обох кандидатів, які змагатимуться у другому турі, наголошує і Британський суспільний мовник ВВС. Автори статті наводять слова Порошенка, який назвав своє друге місце «суворим вироком». А про Юлію Тимошенко пишуть, що вона «схоже, уже вибула з виборчих перегонів», попри те, що сама вона так не вважає і сподівається ще поборотися у другому турі.

Зеленський випередив Порошенка, який заробив свої статки за допомогою шоколадної імперії, та Тимошенко, екс-прем’єрку, яка позиціонує себе борчинею з корупцією

The Guardian

Французька газета Le Monde зазначає, що проросійські кандидати на цих виборах набрали менше 14% голосів — і це «символ зменшення російського впливу в Україні». Газета пише, що результат Порошенка є наслідком «низки корупційних скандалів», однак підкреслює, що йому таки «вдалося уникнути принизливого вильоту в першому турі, на відміну від ветерана президентських перегонів Юлії Тимошенко, яка вже втретє не змогла здобути найвищу посаду».

Ще одне французьке видання, Liberation, подає слова мешканців Києва, із якими спілкувалася кореспондентка газети. Вчителька Людмила з Оболоні називає Зеленського «абсолютно залежною маріонеткою», натомість таксист Вадим каже, що «це нове обличчя, і воно точно краще за будь-кого з тих, кого ми вже знаємо». Стаття закінчується прогнозом політолога Фесенка про складні наступні півроку для Зеленського, адже «українці дуже швидко розчаровуються».

Німецьке видання Spiegel називає Порошенка «шоколадним королем», наголошує на значній різниці між результатом Зеленського й чинного президента, а також зазначає, що люди в Україні почуваються розчарованими політичною ситуацією.

Італійська газета La Stampa пише про порушення під час голосування. Зокрема, про «чорнило, яке зникає» на дільницях у Києві, і про виборців на Закарпатті, яким видавали бюлетені без пред’явлення паспорта. Щодо результатів першого туру, то єдиним політиком, який, на думку газети, може спати спокійно, є Володимир Зеленський.

За 15 хвилин до закриття дільниць він в оточенні телекамер грав у пінг-понг у своєму хіпстерському виборчому штабі, схожому водночас на офіс Google і диско-паб, з баром, повним шампанського і неоновим освітленням

La Stampa, Італія

США

Американська газета Washington Post пише, що на виборах в Україні телесеріал втілився у життя, маючи на увазі проект «Слуга народу», в якому головну роль грає Володимир Зеленський. Утім, застерігає видання, якщо Зеленський переможе у другому турі, перед ним постануть справжні випробування: від виходу зі складної економічної ситуації до перемовин з президентом Росії Путіним.

New York Times пише про «вражаючий результат» виборів, який «визначить майбутнє країни, котра опинилася на передовій Європи у новому протистоянні між Росією та Заходом». Видання наголошує, що одне з головних досягнень цих виборів — те, що «Україна працює як справжня демократія», де люди справді мають вибір, на відміну від «потьомкінського голосування у сусідніх Росії та Білорусі».

Близький Схід

Катарський телеканал Al Jazeera, який мовить арабською та англійською мовами, наголошує на тому, що Зеленський — новачок у політиці. У статті на сайті йдеться про ймовірну зовнішню політику Зеленського-президента. Із посиланням на топ-радника Зеленського Al Jazeera пише, що той відстоюватиме необхідність дотримання Мінських домовленостей та виступатиме за перемовини у Нормандському форматі.

Ізраїльська преса натомість акцентує на єврейському корінні кандидата в президенти.

Зеленський, народжений у Кривому Розі біля Дніпра в родині вчених-євреїв, не згадував про свою єврейську ідентичність в інтерв’ю до чи під час кампанії

Газета Haaretz, Ізраїль

Росія

Російське державне інформагенство ТАСС, яке вело онлайн-трансляцію українських виборів, велику увагу приділило порушенням на виборчих дільницях та голосуванню українців за кордоном.

Російське видання Медуза теж акцентувало на порушеннях, які фіксувала як поліція, так і штаби основних кандидатів. Медіа написало про понад сотню учасників руху «Потон», які влаштували мітинг під ЦВК у день виборів.

Читайте також:Армія в зоні ООС відмовилася голосувати за Порошенка, - дані ЦВК