Київ
3 квітня 2019
У Києві з'явилася незаконна прихована реклама цигарок (фото)
На білбордах немає зображення сигарет, але є назва бренду, а також слоган, під яким продають ці сигарети.
news-image
Замовникам і виконавцям прихованої реклами цигарок "Марвел" загрожують величезні штрафи - до 35 тис. грн. за кожне місце незаконної реклами, пише «Є!» з посиланням на Еспресо.
 
У столиці з'явилася незаконна реклама цигарок "Марвел". Хоча не білбордах немає зображення сигарет, але є назва бренду, а також слоган, під яким продають ці сигарети - "Свій для кожного".
 
- Тут є ознаки порушення законодавства по рекламу. Згідно зі ст. 22 Закону "Про рекламу" заборонено зовнішню рекламу тютюнових виробів, знаків для товарів і послуг, інших об'єктів інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби, - пояснює голова відділу контролю за рекламою і дотриманням антитютюнового законодавства Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Олег Кобельков.

Також в Держпродспоживслужбі звернули увагу на акції з роздачі подарунків (запальничок) при купівлі цього бренду цигарок. За оцінкою держоргану, такі акції також є незаконними.

З цим погоджується і генеральний директор Директорату громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я Андрій Скіпальський.

- Треба вже повідомляти про такі факти незаконної реклами в Держпродспоживслужбу. За такі порушення передбачено доволі серйозні санкції - за кожне місце незаконної реклами - близько 35 тис. грн штрафу - нагадує Андрій Скіпальський.

На думку Костянтина Красовського, експерта по контролю над тютюном, згадана реклама напряму порушує ст. 16 закону про захист населення від тютюнового диму, яким заборонено і рекламу тютюнових виробів, і будь-які акції зі стимулювання їх продажу.

- Проблема ще в тому, що ці цигарки виробляє тютюнова фабрика в містечку Вінники, біля Львова. Я свого часу робив дослідження по цій фабриці. І виявилося, що фабрика одна, але юридичних осіб у неї багато. І в результаті, коли складається протокол про порушення, виявляється, що порушника вже юридично не існує, а фабрикою вже володіє інша компанія, – пояснює схему Костянтин Красовський.

Експерт зазначає, що ця фабрика вже давно "славиться" тим, що використовує усі можливі способи порушень законодавства.

- Наприклад, вони занижують ціни так, що якщо платити усі податки, то підприємство буде працювати у збиток. Зараз з пачки цигарок сплачується мінімум 18 грн акцизу і 3 грн ПДВ. Але в них цигарки коштують менше 21 грн. Тобто вони очевидно знайшли спосіб не платити акциз або інші податки - впевнений Костянтин Красовський.

Нагадаємо, раніше Львівську (Вінниківську) тютюнову фабрику звинувачували у махінаціях з використанням акцизних марок для сигарил, які клеїли на більш дорогі цигарки. А також з продажем в Україні цигарок, призначених начебто для магазинів дьюті-фрі.

Читайте також:В Україні суттєво скоротилася кількість пенсіонерів