Події
15 квітня 2019
В РФ продовжили терміни слідства у справі українських військовополонених моряків
Сторона звинувачення клопоче про продовження морякам терміну утримання під вартою до 26 липня.
news-image

В Російській Федерації до серпня продовжили терміни слідства у справі українських військовополонених моряків, яких російські силовики незаконно захопили в Керченській протоці в листопаді минулого року, повідомив адвокат одного з українців Сергій Бадамшин в Facebook.

Також сторона звинувачення клопоче про продовження морякам терміну утримання під вартою до 26 липня, пише «Є!» з посиланням на Дзеркало Тижня.

"Слідство клопоче про продовження строку тримання під вартою українським полоненим морякам до 26 липня 2019 року. Термін слідства у справі продовжено до 25 серпня 2019 року", - написав Бадамшин.

Як повідомлялося, більшості утримуваних в РФ військовополоненим українським морякам провели незаконну комплексну амбулаторну психолого-психіатричну експертизу. Слідче управління ФСБ Росії призначила її в порушення третьої Женевської конвенції.

У посольстві США в Україні нагадали Кремлю про незаконністьпроведення психіатричних експертиз військовополоненим українцям. І закликали до їх негайного звільнення.

Наприкінці листопада російські спецпризначенці атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських сил Збройних сил України, що прямували з Одеси до Маріуполя. Поранення дістали кілька моряків, у полон потрапили 24 українських військовослужбовці.

Росія на порушення норм міжнародного права не визнає захоплених українців військовополоненими, підконтрольні окупантові "суди" Сімферополя та Керчі заарештували їх за обвинуваченням у нібито "незаконному перетині кордону групою осіб".

Підконтрольний Кремлю суд обрав їм запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Українських моряків вивезли до Москви, у СІЗО "Лефортове". Поранених після лікування у лікарні "Матроської тиші" також перевели до "Лефортового".

Україна вказала на незаконність захоплення кораблів і "судів" над моряками, наголосивши на тому, що перехід у Маріуполь здійснювався згідно з нормами міжнародного права. Позицію країни поділяють західні партнери, включно з державами "Великої сімки".

Читайте також:Меркель вимагає від РФ звільнення українських моряків