Суспільство
15 квітня 2019
В Україні нарахували понад 150 тисяч ІТ-фахівців
За минулий рік кількість офіційно зареєстрованих в Україні ІТ-фахівців зросла майже на чверть.
news-image

За рік кількість ІТ-фахівців в Україні, зареєстрованих як підприємці, зросла на 23% і склала 154 тисячі чоловік (125 тисяч роком раніше). Про це повідомляє портал DOU з посиланням на статистику Мін'юсту щодо IT-ФОП, передає «Є!» із посиланням на Кореспондент.

Відзначається, що зростання сталося за всіма видами діяльності і майже у всіх регіонах країни. Однак більше половини нових ІТ-ФОП припадає на Київську, Харківську та Львівську області.  

Основним видом діяльності ІТ-ФОП залишається Комп'ютерне програмування - за таким кодом зареєстровано 102 тисячі фахівців.  

Також популярні Консультування з питань інформатизації (24 тис.) та Обробки даних (майже 19 тис.). Останній вид за рік зріс майже на чверть.  

У минулому році кількість ІТ-фахівців зросла у всіх регіонах країни, за винятком Криму (кількість зареєстрованих там айтішників за рік зменшилася на 1%).  

Лідерами за темпами зростання в 2018 році стали невеликі області. Найбільший приріст кількості ІТ-ФОП зафіксований у Черкаській, Полтавській та Хмельницькій областях, де кількість зареєстрованих айтішників зросла на третину (28%).  

Найменший приріст кількості ІТ-спеціалістів прогнозовано стався в Донецькій і Луганській областях, хоча навіть вони, незважаючи на складну військово-політичну ситуацію, продемонстрували зростання (на 12% і 8% відповідно).  

Також менше за інші регіони були темпи приросту в Херсонській (16%), Миколаївській (17%) і Закарпатській областях (18%).    

Безсумнівним лідером за кількістю ІТ-фахівців залишається Київ і Київська область - тут зареєстровано майже 30% всіх ІТ-ФОП.   На другому місці залишається Харківська область (там зареєстровано 14% всіх ІТ-фахівців). На третьому, як і рік тому, - Львівська (10%).  

Частка жінок серед ІТ-спеціалістів зростає, хоча і дуже повільно: минулого року серед ІТ-ФОП було 24% жінок, а цьогоріч - 25%.  

Відзначимо, за підсумками 2018 року IT-індустрія в Україні зайняла друге місце за обсягом експорту, продавши за кордон продукції на 4,5 мільярда доларів.

Читайте також: Прихильники «русского мира» погрожували спалити кінотеатр в Афінах через показ фільму про Василя Сліпака