Суспільство
16 квітня 2019
Позитивне ставлення жителів Росії до Сталіна досягло максимуму - опитування
Рівень позитивного ставлення до Сталіна серед жителів Росії вище, ніж до Брежнєва, Горбачова та Єльцина.
news-image

Російський "Левада-центр" провів в березні опитування серед росіян, з'ясовуючи їхнє ставлення до особи Сталіна. Згідно з результатами дослідження, в 2019 році сумарні оцінки позитивного ставлення жителів Росії (захоплення, повагу і симпатія) до Сталіна досягли максимального показника за всі роки досліджень, передає «Є!» із посиланням на УНН.

"У 2019 році сумарні оцінки позитивного ставлення жителів Росії ("захоплення", "повага" та "симпатія") до Сталіна досягли максимального показника за всі роки досліджень - їх демонстрував кожен другий учасник опитування. За останній рік найбільш значне зростання на 12 п.п. припав на "повагу" до вождя, яке стало домінантою серед запропонованого для вибору спектра почуттів", - йдеться в повідомленні.

За результатами опитування, про своє захоплення Сталіним, повазі або симпатії до нього заявив кожен другий учасник опитування - 51%. Значне зростання, на 12%, припав на "повагу" - таке ставлення до Сталіна у 41% респондентів. Згідно з дослідженням, сумарний рівень схвального або байдужого ставлення до Сталіна досяг 77%.

З огляду на доступну динаміку громадської думки і зростання доброзичливих оцінок Сталіна, можна припустити, що позитивне ставлення до вождя і його ролі в історії країни встановилося на рівні нової соціальної норми (раніше - переважно негативне ставлення, потім - нейтральне, зараз - позитивне). Якщо раніше значна частина населення уникала висловлювати конкретні оцінки або ускладнювалась відповісти (особливо, молодь, яка народилася і соціалізувалася в пострадянський період), то зараз респондентами все частіше висловлюються/підтримуються позитивні судження про вождя. Попутно зауважимо, що рівень позитивного ставлення до Сталіна серед жителів Росії вище, ніж до Брежнєва, Горбачова, Єльцина і ін.

Опитування проведене 21-27 березня 2019 року по репрезентативній всеросійській вибірці міського та сільського населення об'ємом 1638 чоловік у віці від 18 років і старше в 137 населених пунктах РФ. 

Читайте також: В Україні згадують жертв масових репресій української інтелігенції в урочищі Сандармох