Суспільство
19 квітня 2019
Міхеїл Саакашвілі: Путін був зацікавлений у вбивстві Лєха Качинського
На думку екс-президента Грузії, "слід чекати чергової авантюри Путіна".
news-image

«Ми напевно знаємо, що буде чергова авантюра Путіна, хоча не знаємо де саме», – заявив у розмові з польським порталом wp.pl екс-президент Грузії та екс-голова Одеської обласної державної адміністрації Міхеїл Саакашвілі, передає «Є!» із посиланням на Польське радіо.

«Ми знаємо, що вона (авантюра) йому потрібна, бо він втрачає популярність, економіка сповільнюється, а громадяни (Росії) масово емігрують. Він мусить щось зробити, аби не виглядати слабким або неефективним», – наголосив грузинський політик.

Саакашвілі нагадав про попередні дії президента Росії.

«Білорусь росіяни вже мають, в Україні справи тривають без кінця, а поразка президента Порошенка вже дає йому (Путіну) певне задоволення», – сказав співрозмовник порталу.
«Новий напад на Грузію не має сенсу. А тому він почав своєю сферою впливів, потім взявся за Сирію, де вів війну через посередників із Заходом. Тепер йому доведеться безпосередньо атакувати Захід, бо тільки це приверне увагу росіян», –додав він.

Екс-президент Грузії наголосив, що Путін не зважиться атакувати Литву, Латвію, Естонію у зв’язку з гарантіями безпеки з боку НАТО.

«Якщо росіяни нападуть на ці країни, то напевно буде відповідь американців, а також законослухняних німців, оскільки у документах прописано, що ці країни треба захищати, то Берлін буде захищати їх», – вважає Саакашвілі.
«Тому особливо під загрозою нині перебувають сусідні з Росією країни Заходу, що не є членами НАТО, тобто Фінляндія та Швеція», – застеріг політик.

Водночас Саакашвілі пояснив, як може виглядати агресія на територіях таких держав, як Фінляндія або Швеція. 

«Росіяни мусять захопити невелику частину суші, або якийсь невеликий, незаселений острів. Завдяки цьому Путін зможе показати, що він атакував розвинену західну країну, що не зупинила російського тиску. У такій ситуації Швеція або Фінляндія будуть протестувати, але не підуть на військову операцію, не говорячи вже про НАТО. Відповіддю Заходу буде посилення санкцій, але це вже нічого не змінить», – вважає екс-президент Грузії.
«Путін атакує в ситуаціях, що дають йому легкі, швидкі перемоги, а відповіддю Заходу є риторика», – відзначив він.

Міхеїл Саакашвілі нагадав також про смоленську катастрофу.

«Путін взяв Качинського на приціл, оскільки польський президент, ризикуючи життям, полетів до Грузії і врятував нашу столицю та незалежність», – наголосив політик.
«Я пригадую, як Путін погрожував збити літак Качинського. Для мене Смоленськ є логічним продовженням подій у Тбілісі. (…) Путін був зацікавлений у вбивстві Качинського», – вважає Саакашвілі.

На погляд Саакашвілі, важливою була теж реакція Європи.

«Особливої сміливості додала йому боязкість Заходу. Наприклад, Захід створив комісію з розслідування причин війни між Росією та Грузією у 2008 році, яка частково вину поклала на нас, жертв агресії. На мій погляд, технічно росіяни могли легко призвести до розбиття літака. Вони могли це зробити безпосередньо або зробити все, аби сталася катастрофа», – вважає екс-президент Грузії.

Політик нагадав також про відсутність співпраці росіян під час смоленського слідства.

«Це показує, що вони насправді це зробили, або хотіли, аби люди вірили, що вони це зробили», – звернув увагу Міхеїл Саакашвілі.
Читайте також: Прем’єр-міністр Угорщини пропонував поділити територію України, – польський політик