Політика
28 квітня 2019
Замість «Укроборонпрому» планують створити окремий державний орган
Буде створено окремий державний орган з розширеними повноваженнями, якому будуть підпорядковані підприємства-учасники концерну.
news-image

Замість держконцерну «Укроборонпром» буде створено інший орган з розширеними повноваженнями. Про це заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергій Кривонос заявив в ефірі 5-го каналу, повідомили УНІАН у прес-службі РНБО. За його словами, ухвалення законопроекту щодо реформування ДК «Укроборонпром» сприятиме зменшенню корупційних ризиків у сфері ОПК, інформує «Є!», з посиланням на УНІАН.

Кривонос нагадав, що нещодавно відбулося засідання круглого столу під головуванням секретаря РНБО Олександра Турчинова за участю народних депутатів і фахівців з оборонного сектору, під час якого було обговорено законопроект, що передбачає позбавлення «Укроборонпрому» невластивих йому функцій державного управління. 

Кривонос нагадав, що «Укроборонпром» був створений за ініціативи екс-президента Віктора Януковича «для простішого контролю за всіма фінансовими потоками, що йшли через підприємства ОПК». Тому, за словами заступника секретаря РНБО, мета внесеного на розгляд парламенту законопроекту - «знищення старої системи управління в «Укроборонпромі», водночас, самі підприємства, які здатні ефективно та прозоро працювати, - залишаться.

За його словами, натомість буде створено окремий державний орган з розширеними повноваженнями, якому будуть підпорядковані підприємства-учасники концерну.

«Відповідно до нового законопроекту, буде ліквідовано дуже велику кількість існуючих фірм-«прокладок», - підкреслив заступник секретаря РНБО, додавши, що законопроект передбачає також підвищення рівня прозорості державного оборонного замовлення.

Як повідомляв УНІАН, 14 березня голова парламентської Тимчасової слідчої комісії з розслідування відомостей щодо розкрадань в армії Іван Вінник заявив, що законопроект про реформування держконцерну "Укроборонпром" та щодо розсекречення інформації про державне оборонне замовлення вже розроблено. 11 квітня голова Комітету Верховної Ради з нацбезпеки і оборони Сергій Пашинський заявив, що у законопроекті про реформування ОПК буде передбачено також реформування системи закупівель у рамках державного оборонного замовлення. За словами Пашинського, законопроектом, серед іншого, передбачена ліквідація "Укроборонпрому", а також докорінні зміни до закону про державну таємницю та щодо державного оборонного замовлення. Він додав, що також законопроектом передбачатиметься можливість державно-приватного партнерства в ОПК; можливість для підприємств ОПК державної форми власності створювати спільні підприємства зі стратегічними партнерами України - з виробництва високотехнологічних видів озброєння.

Читайте також: Закон про президента від «Самопомочі» серйозно обмежує його повноваження, це навіть можна назвати «конституційним переворотом» - Разумков