Політика
6 травня 2019
Реванш регіоналів: у Зеленського заговорили про серйозні побоювання
Команда Володимира Зеленського відчуває гострий кадровий голод, тому з призначенням глав регіонів можуть виникнути проблеми.
news-image

Команда Володимира Зеленського, який переміг на виборах президента, відчуває гострий кадровий голод, тому з призначенням глав регіонів можуть виникнути проблеми.

Про це "Апострофу" розповіли джерела в команді Зеленського, пише «Є!».

"Які регіони? Немає до сих пір розуміння, хто очолить Міноборони або СБУ. А про губернаторів ми поки навіть не говорили", - говорить один з них.

Також в команді не можуть назвати радника, який відповідав би за регіональну політику. Подібним напрямом ніхто не займається і серед людей, представлених Зеленським публічно.

Через відсутність зрозумілого розподілу сфер в штабі переможця виборів виникають побоювання, що ситуацією скористаються колишні регіонали, одіозні бізнесмени і інші не менш "токсичні" особистості. Вони можуть перехопити владу на місцях і змусити нового президента з ними домовлятися.

Зокрема, такий сценарій можливий при нинішньому законі "Про місцеві державні адміністрації". Так, в 2017 році парламент скасував норму про проведення конкурсу для обрання губернаторів. Згідно з новою нормою вони призначаються президентом за поданням Кабміну. Тобто крісло голови обласної адміністрації могла зайняти людина, яка влаштовувала Адміністрацію президента.

"Ми плануємо робити відкритий конкурс", - стверджує співрозмовник в команді Зеленського.

У той же час, питання про те, як, коли і наскільки прозорим буде конкурс, залишаються відкритими.

"Якщо ми говоримо про голів облдержадміністрацій, вони автоматично повинні будуть написати заяви про відставку. Тут питання в їх ефективності. Я думаю, що гідних людей в Україні достатньо, щоб зайняти ключові посади в країні і почати нарешті працювати на людей, а не на кишеню", - повідомив спікер штабу Зеленського Дмитро Разумков на черговому брифінгу.