Події
15 травня 2019
Закон про мову: посадовець на роботі повинен спілкуватися державною мовою, але за суржик покарань не буде
В Україні з'явиться уповноважений із захисту державної мови.
news-image

Закон про українську мову буде найближчими днями підписаний президентом Петром Порошенком, а протягом 9 місяців в Україні з'явиться уповноважений із захисту державної мови. Подробиці нового закону повідомив нардеп від "Народного фронту", глава комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Микола Княжицький, передає «Є!» із посиланням на «Обозреватель».

"Я сподіваюся, президент Порошенко, як і обіцяв це зробити, підпише закон у найближчі дні. Після цього він буде надрукований у газеті "Голос України" і набуде чинності", – зазначив депутат.

Після цього, за його словами, протягом 9 місяців Кабінет міністрів повинен забезпечити початок роботи уповноваженого і відповідної комісії при Міністерстві освіти, яка буде відповідати за стандарти державної мови. Уповноважений, зокрема, буде стежити за тим, щоб українську мову використовували чиновники при виконанні обов'язків.

"Чиновники для того, щоб почати працювати, повинні засвідчити своє володіння українською мовою. Вони мали її в школі вивчати, а якщо не вивчали, то повинні будуть скласти відповідні іспити, щоб показати, що вони розуміють, що їм говорять українською мовою, і самі мають можливість відповісти", – пояснив Княжицький.
"Зараз чиновники змушені купувати за гроші довідки в різних вищих навчальних закладах про знання мови. Їм достатньо буде після того, як буде створена відповідна комісія, піти в цю комісію і не платити жодних коштів, а засвідчити, що вони розуміють українську мову і можуть нею говорити", – розповів нардеп.

За його словами, уповноважений може накладати санкції на чиновників, які не розмовляють українською мовою, проте "за суржик жодних покарань не буде, тому що кожен може припускатися помилок, коли спілкується".

"Якщо державний чиновник у побуті буде спілкуватися іншою мовою, він має на це право, з цим жодних питань. Але під час виконання своїх службових обов'язків він повинен спілкуватися державною мовою", – додав Княжицький.

 

Читайте також: Парубій пригрозив гнівом українців за спроби ревізії «мовного» закону