Суспільство
16 травня 2019
Код нації: як українці святкують День вишиванки (відео)
Щороку у третій четвер травня відзначається Всесвітній день вишиванки. Цього року дата випала на 16 травня.
news-image

Всесвітній день вишиванки вперше відзначили в Україні у 2006 році, пише «Є!» з посиланням на УНІАН.

Його ідейним творцем стала Леся Воронюк, студентка Чернівецького університету ім. Юрія Федьковича. Спочатку це була студентська акція, присвячена популяризації традиційних українських цінностей і символів серед молоді. Спосіб вираження співучасті – одягання у вишитий одяг в університеті.

Однак згодом свято отримало всенародну популярність. 

Цього дня заведено вдягати вишиванку на роботу, на навчання і навіть у дитячий садок. В Україні та світі в цей день влаштовують святкування, танці, марші та конкурси У день 5-річного ювілею свята, в 2011 році, Чернівці потрапили до книги рекордів Гіннеса за кількістю осіб у ​​вишиванках в одному місці.

4 тисячі людей зібралися на центральній площі міста, щоб висловити своє ставлення до цього дня. Для кожного регіону країни існують свої символи та традиційні кольори. Наприклад: на Полтавщині полюбляють білу вишивку, на Буковині – з яскравими квітами, а на Тернопільщині – чорними нитками.

Вишиванки, як символ української самоідентифікації, стали одягати на багато державних і релігійних свят, політичні та культурні події, особливі торжества – хрестини, весілля, дні народження. Сорочка-вишиванка створює особливий моральний настрій і духовний посил, а сама вишивка містить безліч оберегів і закодованих символів. Сьогодні співаки, спортсмени, політики та навіть голлівудські актори дедалі частіше одягають українську вишиванку.

Читайте також:В Одесі сотні людей взяли участь в мегамарші у вишиванках (фоторепортаж)