Суспільство
16 травня 2019
Ставлення українців до їжі вимагає декомунізації, - кулінарний експерт
Коли діти через десять років закінчать школу, вони будуть знати, що, крім того, що дають батьки – котлети, нарізки і масу іншого звичного, є ще мінестроне і рукола – те, чого не було в радянському минулому батьків цих дітей.
news-image

У головах українців, як і раніше залишається Радянський Союз, ми живемо "совком". Це ні добре, ні погано. Це – наслідок тривалого перебування України в радянській системі координат, пише «Є!» з посиланням на УНІАН

Про це у чаті на Главреді заявив кулінарний експерт, шеф-кухар і ведучий телепрограми "Енеїда" Євген Клопотенко. 

"Я маю намір здійснити декомунізацію в головах українців у тому, що стосується їхнього ставлення до їжі", - заявив він. "По-перше, я почав займатися шкільним харчуванням. Насамперед, я хочу допомогти самому собі в минулому: пам'ятаю, як мучився зі шкільної їжею. Коли виріс, побачив, що їжа в школах зовсім не змінилася – і я вирішив її міняти. Має зародитися нове мислення, нове ставлення до їжі. Так, в шкільних їдальнях повинен з'явитися суп, який називається мінестроне, і вчитель повинен розповісти дітям, що це таке. Коли ці діти через десять років закінчать школу, вони будуть знати, що, крім того, що дають батьки – котлети, нарізки і масу іншого звичного, є ще мінестроне і рукола – те, чого не було в радянському минулому батьків цих дітей. Так поступово змінюється свідомість людей", - розповів кулінар.
"По-друге, я створив кулінарний сайт, де розміщуються оновлені рецепти різних страв. Такі рецепти багато в чому змінюють підхід людей до їжі. Заходячи на сайт, люди усвідомлюють, що знайдуть там рецепти з найнесподіванішими рішеннями і поєднаннями. Наприклад, нещодавно я порекомендував спробувати смажену редиску – за моїми даними, 50 тис. людей приготували редис за таким рецептом. І, якщо ця редиска сподобається людям, вони зайдуть на сайт знову, виберуть черговий нестандартний рецепт і будуть готувати далі, відходячи від свого стандартного відношення до їжі", - зазначив експерт.
"По-третє, телебачення – воно як і раніше залишається серйозним інструментом впливу в нашій країні. В ефірі різних програм я ділюся своїми рецептами. В ефірі "1+1" я показав, як смажити редиску. Оскільки цю передачу дивиться близько півтора мільйона людей, ще близько 200 тис. осіб вирішать провести експеримент і приготують смажену редиску", - сказав Клопотенко.
"По-четверте, навчання кухарів, які згодом будуть змінювати український громадське харчування. Планую написати для них методичку. Адже досі кухарів в Україні вчать за радянськими рецептурами. На жаль, деколи ці діти, які навчаються на кухаря, просто безнадійні", - зазначив кулінар.
"По-п'яте, я активно розвиваю свій YouTube-канал, де також ділюся новими рецептами. Поки що у цього каналу небагато підписників – 29 тис. осіб, однак робота ведеться", - розповів Клопотенко.
"Таким чином, мною були посаджені п'ять "паростків". Відкривши ресторан української кухні, я посадив і шостий. Ці "паростки" вже починають розвиватися, рости. І поступово вони вбивають стару радянську систему і ставлення до їжі. Так, спочатку люди спробують смажену редиску, потім спробують щось ще – поступово з'явиться товариство з мисленням про нерадянську їжу", - вважає експерт.
"Що таке радянська їжа? Це – той же салат "Олів'є" на новорічному столі, той же салат "Столичний", та ж "Шуба". Гаразд, якщо б українці їли все це тільки на Новий рік, але "Шуба" – це салат номер один, який продається весь час! Я не хочу сказати, що ці салати – погані. Аж ніяк! Однак це – показник того, як ми мислимо: "Олів'є", котлета по-київськи, супи, які треба їсти кожен день... Все це – їжа з нашого радянського дитинства. А вся звична радянська їжа була штучно створена в умовах бідності та обмеженості продуктів", - вважає експерт.

Читайте також:Володимир Гройсман розповів, як йому вдалося схуднути (фото)