Суспільство
17 травня 2019
Рада продовжила пільговий період для розмитнення авто на єврономерах
Народні депутати 236 голосами ухвалили закон, яким відтермінували запровадження штрафів за перевищення терміну перебування в Україні транспортних засобів з іноземною реєстрацією.
news-image

Верховна Рада України на засіданні 16 травня продовжила пільговий період для розмитнення авто на єврономерах ще на 90 днів, повідомляє «Є!» з посиланням на Радіо Свобода.

Народні депутати 236 голосами ухвалили закон, яким відтермінували запровадження штрафів за перевищення терміну перебування в Україні транспортних засобів з іноземною реєстрацією.

Власники автомобілів на європейській реєстрації сьогодні другий день вимагали біля будівлі Верховної Ради продовження пільгового періоду для розмитнення авто.

16 травня між активістами та правоохоронцями сталася сутичка після спроби перекрити рух на вулиці Грушевського.

Пільговий період для розмитнення авто мав закінчитися 24 травня, після чого штраф за керування автомобілем з іноземною реєстрацією мав складати 170 тисяч гривень.

Попередніми роками через прогалину в законодавстві громадяни України масово користувалися автомобілями на іноземній реєстрації, постійно утримуючи їх у режимі «тимчасового ввезення» і не сплачуючи до бюджету належних платежів. У першу чергу йшлося про старі авта з «єврономерами» – реєстраційними номерами країн Європейського союзу, через що їх неформально назвали «євробляхами». Плани перекрити цю можливість, а потім ухвалення законів про це викликали акції протесту користувачів цих авт-«євробляхерів», із перекриттям автомобільних доріг і прикордонних пунктів пропуску.

25 листопада 2018 року в Україні почали діяти закони про розмитнення автомобілів на «єврономерах». Вони, зокрема, встановили новий порядок обчислення акцизу на ввезені автомобілі, який зменшив його величину порівняно з попередніми нормами; ставки мита, податку на додану вартість і збору в Пенсійний фонд лишилися незмінними.

Читайте також:Пільги на розмитнення авто можна запровадити лише для соціально незахищених верств населення, - Южаніна