Світ
23 травня 2019
Apple вдев’яте очолила список найдорожчих брендів світу
Поки що Apple зберігає свої позиції на вершині, але до неї семимильними кроками наближається Google.
news-image

Журнал Forbes склав щорічний рейтинг найдорожчих брендів світу. Apple вже дев'ятий раз поспіль очолює щорічний рейтинг найдорожчих брендів світу. Бренд технологічного гіганта коштує $ 205,5 млрд, що на 12% більше, ніж в минулому році. Крім того, вперше в історії оцінка бренду подолала позначку $ 200 млрд, пише «Є!» з посиланням на Mind.

Поки що Apple зберігає свої позиції на вершині, але до неї семимильними кроками наближається Google. Цей бренд оцінюється в $ 167,7 млрд, що на 27% більше, ніж в минулому році. Всього чотири роки тому оцінки вартості брендів Apple і популярного у світі  пошуковика відрізнялися більш ніж в два рази.

Поки багато глобальних брендів намагаються наздогнати мінливі смаки клієнтів, найбільші ІТ-бренди залишаються лідерами рейтингу. Бренди Microsoft ($ 123,5 млрд) і Amazon ($ 97 млрд) завершують топ-4. За рік вартість обох брендів зросла більш ніж на 20%.

Топ-10 найдорожчих брендів світу виглядає наступним чином:

Ніякої інтриги: Apple вдев’яте очолила список найдорожчих брендів світу
Ніякої інтриги: Apple вдев’яте очолила список найдорожчих брендів світу

Єдиний ІТ-бренд, який за останні 12 місяців поступився позиціями – це Facebook, що посів п'яте місце. Тільки у цього бренду з топ-10 вартість впала – приблизно до ,9 млрд, що на 6% нижче за результат минулого року. В цьому році число активних користувачів Facebook досягло 2,4 млрд, але репутація бренду соцмережі постраждала через скандали навколо захисту персональних даних, політики приватності і фейкових новин.

Найціннішим брендом за межами ІТ-ринку стала Coca-Cola. Її бренд оцінюється в ,2 млрд, що на 3% більше, ніж в минулому році. У загальному рейтингу у Coca-Cola шосте місце.

Загальна вартість 100 найдорожчих брендів становить ,33 трлн. Це на 8% більше, ніж в минулому році. Швидше за все дорожчають ІТ-бренди, на передовій – бренд Amazon, чия вартість зросла на 37%, до млрд.

Американським компаніям належать 56 брендів зі ста кращих, а також 80% з топ-10. Наступні в списку – Німеччина (11 брендів), Франція (7) і Японія (6). У підсумковий рейтинг увійшли бренди з 16 країн.

Поряд з процвітанням ІТ-брендів (20 брендів з топ-100), найбільш представленими галузями в рейтингу виявилися сфера фінансових послуг (13), автопромисловість (11), споживчі упаковані товари (10) і роздрібна торгівля (8).

У своїх розрахунках Forbes орієнтувався на річну виручку компаній за вирахуванням коефіцієнта, що відображає «роль бренду в своїй індустрії». У список потрапили тільки ті бренди, які здійснюють діяльність в США, через що в вибірки не потрапили такі великі бренди, як міжнародний телекомунікаційний оператор Vodafone і китайський гігант електронної торгівлі Alibaba.
Читайте також:Супрун розповіла, який продукт в раціоні українців самий небезпечний