Суспільство
30 травня 2019
Московський патріархат шкодить Україні, – Вселенський патріарх Варфоломій
Москва «несе повну відповідальність» за всі невдалі спроби України упродовж століть отримати церковну незалежність від Росії.
news-image

Київська митрополія ніколи не була канонічно передана Московському патріархату, присутність якого в сучасній Україні шкодить національним інтересам держави.

Про це заявив Вселенський патріарх Варфоломій в інтерв’ю виданню БГНЕС, передає «Є!» з посиланням на ЗІК.

За його словами, Москва «несе повну відповідальність» за всі невдалі спроби України упродовж століть отримати церковну незалежність від Росії.

«І розколи (церкви, – Ред.), які були створені в минулому столітті, пов’язані, в основному, з бажанням Російської церкви не допустити церковної незалежності України», – каже він.

На його думку, обговорення історичних подій немає сенсу, бо і так все відомо. Також він закликав не забувати «про останні соціально-політичні зміни».

«Крім незалежності країни та створення нової держави Україна в 1991 році, після анексії Криму у 2014 році, умови для російського перебування в Україні стали ще важчими. Шокуючі політичні події, через які були сформовані нові, зовсім інші геополітичні умови, зробили присутність Московського патріархату (в Україні, – Ред.) небажаними і такими, які роблять шкоду українській нації та єдності українського народу», – резюмував Вселенський патріарх.

Читайте також:У ПЦУ готують важливі нововведення для храмів