Росія зменшила обсяги постачання дизпального до України на 75%. Ціна зросте на 1,5 грн
У зв’язку із набуттям чинності нових санкцій Росії проти України, які передбачають постачання нафти на нафтопродуктів лише у разі наявного спеціального дозволу, з 1 червня обсяги постачання дизельного пального скоротилися на 75%, а скрапленого газу — на 60%.
news-image
У зв’язку із набуттям чинності нових санкцій Росії проти України, які передбачають постачання нафти на нафтопродуктів лише у разі наявного спеціального дозволу, з 1 червня обсяги постачання дизельного пального скоротилися на 75%, а скрапленого газу — на 60%, пише «Є!» з посиланням на Громадське.

Про це повідомив директор консалтингової компанії «А-95» Сергій Куюн.

«Не хочу сильно забігати наперед, подивимося, але якщо виходити з наявних даних, то у червні ринку потрібно знайти близько 150 тисяч тонн дизпального (25% ринку) та 20 тисяч тонн скрапленого газу (15% ринку). Багато це чи мало? Для дизпального — багато, для газу — менше, але теж непросто. Поки за обома продуктами є хороші запаси, так що перехід буде плавним», — повідомив Куюн.

Він також нагадав, що у 2015-2016 роках Україна протягом 9 місяців не купувала пального у Росії. Водночас вплив нових обмежень на ціну дизельного пального Куюн оцінив на 1-1,5 гривні на літр. Скраплений газ, за його словами, здорожчає ще суттєвіше.

18 квітня голова російського уряду заявив, що Росія заборонить постачання нафти, нафтопродуктів, вугілля та деяких інших товарів до України. Згодом стало відомо, що постачання повністю не припиниться, а буде здійснюватися в межах виданих російським урядом дозволів.

28 травня у Росії припинили видавати дозволи на постачання нафтопродуктів та вугілля до України. Також стало відомо, що термін дії дозволів складатиме 1 місяць.

Відповідні заходи російський уряд вжив у відповідь на нещодавнє розширення Україною переліку заборонених російських товарів, який, зокрема, скляні банки та склотару.

29 грудня 2018 року прем’єр-міністр Росії підписав рішення про заборону на ввезення деяких товарів на територію РФ. Його ухвалили у відповідь на заборону українського уряду на ввезення російських товарів, зокрема продуктів з глюкози та крохмалю з кукурудзи. Це рішення український уряд ухвалив 27 грудня.

До переліку заборонених до ввезення в Росію українських товарів додали українську кондитерську продукцію, пшеницю, соняшникову олію, горіхи, а також котли, шпалери, папір, меблі, трактори та інше обладнання. За підрахунками мінекономіки РФ, загальна вартість українського експорту, який заборонили в Росії, складає 510 мільйонів доларів на рік.

Нагадаємо, що у березні 2018 року уряд запровадив тимчасову заборону на ввезення мінеральних добрив з Росії.

Пізніше там повідомили, що Росія навмисне занижує ціни на добрива, що ввозяться в Україну та анонсували введення антидемпінгових мит.

23 травня 2018 року заборону на ввезення деяких російських добрив скасували.

Читайте також:Скраплений газ в Україні різко подорожчав на 30%