Суспільство
10 червня 2019
В Україні починають нараховувати пеню за борги за комуналку
Якщо держава затримала виплату субсидій або роботодавець не платить зарплату і це вдалося довести - пеню нараховувати не будуть.
news-image

В Україні з 10 червня 2019 року починають нараховувати пеню за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг. Це передбачено законом № 2189-VIII про житлово-комунальні послуги. Пеня нараховується за борги, які утворилися з 1 травня поточного року. Про це пише «Є!» з посиланням на 112.

Відтепер у разі прострочення оплати за ЖКП будуть нараховувати пеню згідно з договором, але не більш 0,01% від суми боргу за кожен день і не більше 100% всього боргу. 

При цьому, якщо держава затримала виплату субсидій або роботодавець не платить зарплату і це вдалося довести - пеню нараховувати не будуть.

Згідно з законом, електрика і газ будуть поставляти виключно за індивідуальними договорами. Договір про постачання газу будуть укладати лише у разі наявності у споживача або його постачальника договору про розділення з оператором газорозподільної системи.

Щодо інших послуг (опалення, постачання холодної та гарячої води, водовідведення, вивезення сміття) користувачі зможуть самі вирішити, підписувати індивідуальні договори з постачальником або колективні (керуючий, голова ОСББ або юридична особа в такому випадку представляють інтереси споживачів).