Події
13 червня 2019
Справа «стіни Яценюка» розглядатиметься у Дарницькому суді
На лаві підсудних постануть 8 осіб.
news-image

Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерувала обвинувальний акт в суд щодо розтрати держкоштів, виділених на облаштування стіни на українсько-російському кордоні. Про це 13 червня повідомляє прес-служба САП, передає «Є!»

"Обвинувальний акт скеровано до Дарницького районного суду міста Києва для розгляду по суті", - зазначили в відомстві.

Відзначається, що обвинувачення за фактом розтрати держкоштів пред’явлено 3 посадовим особам Державної прикордонної служби, 3 директорам фірм підрядників та 2 посередникам, загалом на лаві підсудних постануть 8 осіб.

Зокрема, йдеться про начальника управління будівництва адміністрації ДПСУ, екс-начальника першого окремого відділу капітального будівництва ДПСУ, старшого офіцера першого окремого відділу капітального будівництва ДПСУ, директора ТОВ "АЗІ", екс-директора ДП "Чернігівський облавтодор", директора та засновника ТОВ "Будцентр Витязь" та двох інших пособників.

Слідство встановило, що посадовці ДПСУ, за пособництва та співучасті із суб’єктами господарської діяльності спричинили збитки державі на загальну суму 16 688 496,31 грн.

Зокрема, за епізодом нецільового використання бюджетних коштів встановлено, що службовці ДПСУ виділили кошти на реконструкцію приміщень в будівлі Харківської  авіаційної ескадрильї під службові приміщення, чим допустили нецільове використання коштів на 13 212 155,11 грн.

"За епізодом створення фіктивних суб’єктів підприємницької діяльності, через які "виводилися" державні кошти, державі заподіяно майнову шкоду в розмірі 10 372 144,40 грн", - повідомили в САП.

Обвинувачення пред’явлено за ч. 5 ст. 191 ККУ (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем); за ч. 2 ст. 210 ККУ (порушення законодавства про бюджетну систему України); за ч. 1 ст. 366 ККУ, (службове підроблення); ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 205 ККУ (фіктивне підприємництво), а також за ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 205-1 ККУ (підроблення документів).

Нагадаємо, торік НАБУ і САП завершили розслідування справи про розкрадання бюджетних коштів, виділених на проект "Стіна". Посадовців Державної прикордонної служби та представників бізнесу підозрюють у корупційних зловживаннях, в результаті яких інтересам держави завдано збитків у розмірі понад 16,68 млн грн.

Як відомо, одним з ідеологів побудови укріплень на кордоні з Росією у 2014 році був тодішній прем'єр Арсеній Яценюк. Він зазначав, що їх призначення – сформувати першу лінію оборони і дати можливість регулярній армії прийти на допомогу.

НАБУ займалось розслідуванням можливого розкрадання грошей на проекті "Стіна" з березня 2016 року.

В липні 2017 року ГПУ заявило про виявлення схеми розтрати і присвоєння бюджетних коштів в ході будівництва проекту "Стіна" на кордоні з Росією.

У серпні 2017 року детективи НАБУ затримали сімох осіб за підозрою у причетності до реалізації цієї корупційної схеми. Два місяці потому, у листопаді 2017 року, було викрито та затримано ще одного учасника.

Читайте також: Прикордонники розповіли, що за чотири роки побудували третину Стіни