Події
13 червня 2019
Росія має негайно звільнити полонених українських моряків, - ООН
Росія повинна виконати рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права і негайно звільнити 24 захоплених поблизу Керченської протоки моряків і 3 кораблі.
news-image

Крім того, в ООН наголосили, що РФ має скасувати заборону діяльності Меджлісу в окупованому Криму. Про це пише «Є!» з посиланням на Тиждень.

Росія повинна виконати рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права і негайно звільнити 24 захоплених поблизу Керченської протоки моряків і 3 кораблі. Про це у четвер, 13 червня, заявила на презентації "Доповіді щодо ситуації з правами людини в Україні 16 лютого - 15 травня 2019 року" голова Моніторингової місії ООН з прав людини в України Фіона Фрейзер.

"Російська Федерація повинна виконати рішення, видані двома окремими судовими органами в рамках системи ООН. Перша ухвала від 2017 року, оголошена Міжнародним судом ООН, - Російська Федерація має скасувати заборону діяльності Меджлісу. Друга ухвала, оголошена в травні цього року Міжнародним трибуналом ООН з морського права, - негайно звільнити 24 членів українського екіпажу та військово-морські кораблі, захоплені у листопаді минулого року біля Керченської протоки", - сказала Фрейзер.

Голова Моніторингової місії ООН також закликала Російську Федерацію як окупаційну державу в Криму дотримуватися зобов'язань відповідно до міжнародних стандартів прав людини та міжнародного гуманітарного права.

"Це серед іншого означає незастосування свого законодавства в Криму, забезпечення гуманного поводження з усіма затриманими, забезпечення свободи віросповідання усім групам віруючих", - акцентувала Фрейзер.

Як повідомлялося, спецпредставник Державного департаменту Сполучених Штатів Америки по Україні Курт Волкер заявив, що Вашингтон повністю підтримує рішення Трибуналу ООН в Гамбурзі щодо вимоги до Росії звільнити українських моряків. 

25 травня у Гамбурзі Міжнародний трибунал з морського права зобов’язав Росію негайно звільнити три українські військові кораблі та повернути їх під контроль України, а також звільнити 24 захоплених українських моряків.

У МЗС України заявили, що Росія має негайно виконати рішення Міжнародного трибуналу з морського права.

У відповідь у МЗС РФ заявили, що "при підписанні та ратифікації Конвенції ООН по морському праву 1982 року, виключають можливість задіяння передбачених Конвенцією процедур вирішення спорів щодо інциденту 25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки".

Читайте також:Україна vs Росія: у Гаазі почалися слухання щодо порушення морського права