Суспільство
15 червня 2019
Трійця 2019: як святкувати, обряди, скільки будемо відпочивати (календар)
Завдяки Трійці будемо відпочивати 16 червня, в неділю (день свята), і 17 червня — понеділок.
news-image

У 2019 році святкування одного з 12 великих церковних свят - Трійці - припадає на 16 червня - 50-й день після Великодня. У цей день храми та житло віряни прикрашають зеленню і травами. Ми розповімо Вам, коли відзначається Трійця, які існують традиції й заборони у це свято, інформує «Є!», з посиланням на УНІАН.
Цьогоріч православний Великдень відзначався 28 квітня. Таким чином, дата Святої Трійці 2019 припадає на 16 червня, неділю, п'ятдесятий день після Світлого Воскресіння. Вихідні на Трійцю: скільки будемо відпочивати Українці завдяки рішенню Кабміну отримають додатковий вихідний на честь Трійці: якщо святковий день припадає на неділю, він автоматично переноситься на наступний за ним понеділок. Таким чином, завдяки Трійці будемо відпочивати 16 червня, в неділю (день свята), і 17 червня — понеділок. Включаючи суботу, 15 число, виходить міні-вікенд.

facenews.ua

Трійця: традиції свята

Вважається, що перед святом Трійці потрібно ретельно прибрати своє житло і завершити всі справи. Ранок Трійці віряни починають з відвідування храмів. При цьому в цей день нічого не можна просити у Святого Духа, а лише дякувати йому за те, що він є спасителем і вірним захисником людських душ.
Після закінчення служби заведено освячувати заздалегідь підготовлені трави й букети. Прийшовши додому, квіти можна розкидати по городу, полях, щоб був гарний урожай. Частину освяченого букета ховають під дах будинку (для захисту від зла і пристріту), частину, наприклад, ромашку, чебрець, м'яту, — висушують для приготування відварів лікарських або купання маленьких дітей. У цей день українці ходять один до одного в гості, накривають святкові столи, провідують померлих родичів на кладовищі. Трійця — прекрасний привід для того, щоб сім'я зібралася разом у цей день. Для молоді зелені свята — день веселощів і гулянь. Пам'ятайте, що в цей день не можна сумувати, ображатися на когось і думати про погане, а тим більше бажати комусь зла.
На Трійцю заведено ходити в храм / Фото УНІАН
Обряди на Трійцю На Трійцю заведено роздавати убогим всі копійки, щоб захистити себе від сварок, хвороб та негараздів. Молодь у це свято влаштовує масові гуляння, дівчата в цей день ворожили на судженого. Також вони в це свято плетуть вінки: вважається, що якщо надіти його на голову хлопцеві, який подобається, то бути заручинам. Також дівчата в день Трійці кидали сплетені вінки у річку: чий попливе далі, та дівчина найшвидше заміж вийде. А ось купатися або святкувати весілля на Трійцю не рекомендується. Перше заборонено, тому що можна потрапити в сіті до русалок, які напередодні свята виходять з водойм.

Читайте також: Кубів пропонує провести перепис населення у 2020 році через смартфони