Події
26 червня 2019
Суд визнав винною 16-річну учасницю акції за «імпічмент Зеленському»
Матір дівчини буде подавати апеляцію.
news-image

Суд визнав винною 16-річну Дар’ю Коцюрубу у адміністративному правопорушенні, яке мало місце 25 травня. Нагадаємо, вона із товаришем у центрі Рівного тримали плакати, на одному з яких, зокрема, був напис "імпічмент президенту", передає «Є!» із посиланням на UA: Рівне.

Поліція тоді запросила їх у відділок та склала протокол за неповідомлення відповідних органів при проведенні мітингів. Також протокол склали і на матір неповнолітньої.

Справа набула резонансу і за межами області, була реакція президента Зеленського, а правозахисники заявили, що порушення як такого у діях молодих людей немає, адже повідомляти органи влади про мирні акції ж не обов’язком, а правом. 

Однак, як розповіла Суспільному матір Дар’ї Наталія, у Рівненському міському суді – іншої думки. Рішення там винесли ще 13 червня. 

 Була в суді, забрала рішення судді Діонісьєвої. У нас – попередження, штрафу немає. Але ми будемо подавати апеляцію і доводити невинуватість. По моїй справі (неналежне виховання, – ред.) – то її перенесли, – розповіла пані Наталія.

Жінка додала, що товариша Дар’ї Романа суд також визнав винним.

На цю новину у своєму фейсбуці відреагувала виконавча директорка "Amnesty International Україна", правозахисниця Оксана Покальчук. Саме вона після складання протоколу на рівнян у Києві прийшла до будівлі МВС на мирний протест, тримаючи в руках фото із Дар’єю та Романом на акції.

Я шокована новиною про те, що Рівненський міський суд визнав винними Дар’ю та Романа, які 25 травня вийшли в Рівному з плакатами за імпічмент президента України Володимира Зеленського. Як повідомила мама Дар’ї виданню UA:Рівне, обидвоє молодих людей отримали попередження. Ця ситуація для мене виходить навіть за межі абсурдного. Нагадаю, відсутність сповіщення органів влади про намір провести мирне зібрання не є правопорушенням. Адже в Україні не існує «порядку організації або проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій».

Ця правова колізія вже була успішно оскаржена у Європейському суді з прав людини, який постановив, що притягнення до адміністративної відповідальності за такі «порушення» саме по собі є порушенням статті 7 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Конституція та закони України також не передбачають таких понять як «санкціонований мітинг» або «несанкціонований мітинг». Рівненська суддя Н.М. Діонісьєва повністю проігнорувала ці факти", - зазначила Покальчук.

Рішення про визнання Дар’ї та Романа винними суперечить основоположним правам людини та принципам справедливого суду, тому має бути негайно скасовано. Якщо цього не станеться, для нас усіх з’являться серйозні причини боятися за свободу вираження думки в Україні", – написала правозахисниця.
Читайте також: Росія не виконає вимогу Трибуналу ООН про звільнення моряків - Пєсков