Світ
11 липня 2019
Американці масово переходять зі звичайних сигарет на альтернативні тютюнові вироби
Ризики для здоров'я від такої продукції приблизно в 50 разів менше, ніж ризики від звичайного куріння.
news-image
Куріння звичайних сигарет досягло рекордного мінімуму - на даний момент курить лише 14% дорослих американців. За останні півстоліття рівень куріння в США знизився на 67% -  пише «Є!» з посиланням на Еспресо.
 
- Намітилася цілком очевидна тенденція: продажі сигарет різко падають. Фіксується перехід на бездимні продукти, вейпінг, - заявив доктор Бред Роду, глава правління Дослідного центру зі зменшення шкоди від тютюну в Університеті Луисвилла (США).

Ці слова підтверджує статистика Федеральної торгової комісії США: з 2007 по 2017 рр. кількість сигарет, яка щорічно продається у Сполучених Штатах, скоротилося з 337,7 млрд. до 229,1 млрд. штук.

У той же час зростає продаж альтернативних тютюнових виробів. Наприклад, продажу бездимного (вологого нюхального) тютюну за цей же період зросли з 2,3 млн. до 3,7 млн. доларів.

- Бездимні продукти також містять нікотин, який викликає звикання. Але ризики для здоров'я від такої продукції приблизно в 50 разів менше, ніж ризики від звичайного куріння. Це набагато менш небезпечно, ніж коли ви вдихаєте токсичний дим в легені, - заявив доктор Бред Роду, який довгий час також вивчав патології ротової порожнини.

У той же час експерти звертають увагу, що бюрократичні процедури і надмірне адміністративне регулювання гальмують впровадження більш безпечної тютюнової продукції.

- Політики і чиновники - замість того, щоб зробити крок у бік зменшення шкоди від куріння - фактично перешкоджають цьому. По суті, вони проводять політику, яка сприяє продажам сигарет, а не більш безпечних продуктів. Іронія в тому, що уряд зараз допомагає захистити прибуток тютюнових компаній, хоча самі компанії готові перейти до більш безпечних альтернатив, - заявив доктор Майкл Зігель, професор Школи громадського здоров'я при Бостонському університеті.

В Україні фіксуються аналогічні проблеми - курці масово переходять зі звичайних сигарет на альтернативні, більш безпечні тютюнові вироби, але держава в значній мірі гальмує цей процес.

При цьому рівень куріння в Україні вищий, ніж в США - за даними КМІС, в січні 2019 року продовжували щодня курити 24,2% українців.

Читайте також:Курцям доведеться платити за сигарети більше 100 грн