Суспільство
15 липня 2019
У Польщі у квартиру українських будівельників кинули «коктейль Молотова»
Також зловмисники написали у під’їзді образливі слова.
news-image

У ніч з п’ятниці на суботу до квартири українців, котрі будуть другу гілку метро у Варшаві, невідомі кинули підпалену пляшку із бензином. Водночас зловмисники написали у під’їзді образливі слова. Про це повідомив Центр моніторингу проявів расизму і ксенофобії на сторінці у Facebook. За словами правозахисників, українці звернулися зі спеціальним листом, передає «Є!» із посиланням на Польське радіо.

«Поляки будують за кордоном, а ми спільно з турками будуємо для вас станцію метро (…). Ми приїхали „за хлібом”, і не хочемо його безкоштовно. Ми важко працюємо на глибині 25 метрів під землею, аби заробити гроші. Ми робимо Польщу багатшою не тільки своєю працею, але також сплачуючи податки, з яких польська держава фінансує, зокрема, лікарні, школи та сплачує пенсії.

Наші дружини та сестри важко працюють прибиральницями та доглядальницями за дітьми – завдяки цьому багато з Вас має можливість працювати на більш оплачуваній роботі та підвищити стандарти свого життя», - говориться у листі.

Українці додали, що не розуміють причин, чому їх образили, стіни у під’їзді обмалювали, а двері обплювали.

«Наш дім підпалили, ми відчуваємо загрозу», - підкреслили вони у листі.

Інцидент вже вивчає поліція.

Як говориться на сторінці Центру моніторингу проявів расизму і ксенофобії, до цього призводять «розпалювання ксенофобських антиукраїнських настроїв, а також дозвіл на ненависть, що поширюють ультраправі екстремісти».

«Починається від агресивних слів, але раніше чи пізніше знайдуться люди, котрі готові вбивати, адже це „УПАінці”. А не люди, такі, як ми, котрі шукають ліпшого життя, як тисячі поляків на еміграції», - читаємо на сторінці польських правозахисників.
Читайте також: У Варшаві українця пригостили отруєною водою і пограбували